четвер, 15 квітня 2021 12:32

Стратили українського винахідника

Стратили українського винахідника
Микола Кибальчич створив невелику бомбу, що не мала аналогів у світі Фото: wikipedia

15 квітня 1881 року в Санкт-Петербурзі стратили українського винахідника Миколу Кибальчича. Його називали "царевбивцею".

Під час навчання в Новгород-Сіверській гімназії Кибальчич захопився ідеями народництва. Ідеологи течії, переважно інтелігенти і дворяни, прагнули зблизитися з простим селянством, вбачаючи в ньому носіїв найвищої життєвої мудрості. Виступали проти залишків кріпацтва, за соціалістичний розвиток країни в обхід капіталістичного, а деякі згодом і за повалення російського царизму революцією.

Кибальчич приєднався до революційного напряму - народовольців. Готував агітаційні матеріали в підпільних друкарнях під псевдонімом Дорошенко. Написав теоретичну статтю "Политическая революция и экономический вопрос". Стверджував, що політичний устрій, який довів народ до голодувань і вимирання, риє могилу і для того економічного ладу, який він підтримує. Відзначав, що той має неминуче впасти, а також виклав пріоритетність політичної боротьби для революціонерів в умовах російського самодержавства.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Придворні офіцери задушили царя

У той час народовольці здійснювали замахи на царських чиновників і навіть на російського царя Олександра II. Кибальчич входив до складу терористичної групи Андрія Желябова. У так званій "пекельній лабораторії" створив бомбу, яка стала праобразом сучасної гранати. Саме завдяки цій бомбі революціонерові Ігнатію Гриневицькому 1 березня 1881 року вдалося вбити царя.

Після того всі жандарми та спецслужби Російської імперії були задіяні у викритті народовольців, яких страчували після суду. Кибальчича та інших членів групи Желябова заарештували через 17 діб після теракту. Винахідника визнали винним і привселюдно повісили. Після того почали переслідувати його родичів і навіть мешканців рідного села Короп, Чернігівської губернії.

За кілька днів до страти, перебуваючи в камері, Кибальчич створив проєкт першого у світі реактивного літального апарата. Він мав працювати на пороховому ракетному двигуні.

5 лютого 1878 року в Петербурзі 28-річна революціонерка Віра Засулич вистрілила з револьвера "бульдог" у градоначальника Федора Трепова. Куля потрапила чиновнику в лівий бік. Поранення виявилося не смертельним. За вчинений злочин могли присудити від 15 до 20 років в'язниці. 12 квітня того ж року терористку виправдали і вона виїхала за кордон.

Зараз ви читаєте новину «Стратили українського винахідника». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі