неділя, 19 лютого 2017 09:00

Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"

Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"
Американський винахідник Томас Едісон

19 лютого 1878 року американський винахідник Томас Едісон запатентував музичний програвач - "фонограф". Записи представляли собою поглиблення на поверхні фольги, зроблені рухливою голкою. Фольга розміщувалася на циліндрі, що обертається при відтворенні звуку. Першою відтвореною на фонографі піснею була дитяча весела пісенька "Mary Had a Little Lamb".

Винахідник отримав патент №200 521 на фонограф і заснував компанію "The Edison Speaking Phonograph", яка заробляла гроші демонстрацією невеличких звукозаписів. Публічна демонстрація приладу 4 травня 1878 року зробила Едісона знаменитим. Багатьом відтворення звуку здалося чарами, тому деякі назвали Едісона "чарівником з Менло Парку".

Читайте також: Як змінилася аудіотехніка за 150 років

За рік до цього Томас Едісон у своїй лабораторії в Менло-Парку (штат Нью-Джерсі) працював над пристроєм, який міг б записувати текстові повідомлення у вигляді поглиблень на паперовій стрічці. Дослідження цього питання навело Едісона на думку, що подібним чином можна записувати і телефонну розмову. Він експериментував з мембраною, оснащеною невеликим пресом, закріпленим над рухомим папером, вкритим парафіном. Вібрації, створювані голосом, залишали позначки на папері. Пізніше Едісон замінив папір металевим циліндром, прес - голкою, яка залишала канавки різної глибини на циліндрі в залежності від сили звукових вібрацій. Так винайшов фонограф.

Втративши інтерес до свого винаходу, Едісон зайнявся створенням лампи розжарювання і повернувся до удосконалення фонографа лише через десять років. У 1888 році представив публіці спочатку "Покращений фонограф", а згодом і "Досконалий фонограф", в яких олов'яна фольга на диску була замінена сумішшю з церезину, бджолиного і стеаринової воску. У січні 1896 року Едісон заснував компанію National Phonograph Company, яка виробляла удосконалені фонографи на пружинному моторі для дому та розважальних цілей. Вони стали дуже популярні в США та Європі. Фонографи демонструвалися на виставках і привернули увагу широкої публіки. Тисячі відвідувачів годинами стояли в черзі, щоб прослухати запис.

Зараз ви читаєте новину «Винахідника музичного фонографа називали "чарівником"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі