пʼятниця, 05 січня 2018 09:05

Історик пояснив ностальгію за сталінським режимом

Історик пояснив ностальгію за сталінським режимом
Ностальгія за Сталіном — наслідок "родової спадковості", - вважає історик Станіслав Кульчицький Фото: topwar.ru

Молоде покоління в Україні та Росії, яке ностальгує за Сталіном — наслідок "родової спадковості" тих людей, в кого предки працювали в органах радянського режиму. Таку думку висловив головний науковий співробітник Інституту історії України Національної академії наук України Станіслав Кульчицький.

"Сталін завершив свій земний шлях 1953 року. Але є таке поняття, як родова пам'ять. Ті, чиї батьки і діди були поплічниками сталінських репресій, не можуть переосмислити історію. Вони поважають своїх батьків і дідів, які саджали за сталінського режиму", - цитує Кульчицького сайт obozrevatel.

За словами історика, ця спадковість впливає і на тих, хто виховувався в незалежній Україні. Головною виною дослідник вважає недосконале донесення фактів репресій та терору в сучасність.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Польща уподібнюється Росії в питаннях історії - В'ятрович

"І наша вина, вина істориків в тому, що ми недостатньо добре донесли до цих людей правду про минуле України, що Україна була в епіцентрі сталінських репресій. Я не знаю такого народу, який постраждав би від репресій більше", - каже він.

Кульчицький стверджує, що завдяки сучасним підручникам з історії, молодь починає розуміти радянське минуле об'єктивніше.

"У ніч на 9 листопада раптово від гострого нападу апендициту помер активний і відданий член партії тов. Надія Сергіївна Аллілуєва. ЦК ВКП(б)", — такий некролог надрукувала радянська газета "Правда" 10 листопада 1932 року.

Наступного дня кілька тисяч людей приходять на прощання з Аллілуєвою в московський Центральний універмаг. Ні до цього, ні після в ЦУМі такого не було. Траурні церемонії завжди відбуваються в Колонному залі Кремля.

Зараз ви читаєте новину «Історик пояснив ностальгію за сталінським режимом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі