понеділок, 20 липня 2020 08:20

Фюрера врятувала дубова стільниця

Фюрера врятувала дубова стільниця
Від вибуху завалилась стеля, а зал для наради перетворився на суцільну руїну. Фото: DW

Невдачею закінчилася спроба вбити рейхсканцлера Німеччини Адольфа Гітлера у "Вовчій ставці" в Растенбурзі 20 липня 1944-го.

З початком війни все більше соратників хотіли смерті свого фюрера. Було багато спроб убити Гітлера. 1938 року генерал-полковник Людвіг Бек створив навколо себе групу однодумців. В центрі цієї змови виявилися такі воєначальники, як генерал-майор Хеннінг фон Тресков, генерал-полковник Фрідріх Ольбріхт, полковник Клаус Шенік та граф фон Штауфферберг та багато інших.

Штауффенберг прийняв на себе керівництво змовою і готував замах три місяці. Йому стало відомо, шо Гітлер скликає оперативну нараду військових радників у своїй "Вовчій ставці". Полковник там мав доповісти про стан у Резервній армії. В його портфелі серед паперів була бомба британського виробництва з годинниковим механізмом.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Систему криївок Гітлера почали реставрувати

Поставив портфель під стіл біля Гітлера, після цього вийшов подзвонити. Але хтось посунув портфель. О 12:42 год. під час наради пролунав вибух. Від сили вибуху завалилась стеля, а зал для наради перетворився на суцільну руїну. Фюрера врятувала кришка масивного дубового столу. Четверо із 24 учасників наради загинули. Сам Гітлер отримав численні осколкові поранення, опіки ніг, його контузило і він частково втратив слух. Змовників заарештували. Полковника Штауффенберга розстріляли у дворі воєнного міністерства в Берліні.

Засуджено до смерті 4 тис. 980 осіб. Зазнали репресій і родичі змовників: багатьох з них заарештували та відправили в концтабори. У сучасній Німеччині учасників змови 20 липня вважають національними героями, які віддали своє життя за свободу.

Одну з будівель колишньої ставки Адольфа Гітлера "Вовче лігво" на території Польщі планують реконструювати. Йдеться про руїни бараку, де лідер нацистів проводив штабні наради, планував каральні операції.

Зараз ви читаєте новину «Фюрера врятувала дубова стільниця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі