середа, 27 березня 2019 15:03

Француз створив у Києві масонську ложу

Француз створив у Києві масонську ложу

Французький журналіст Жан Пелісьє помер від серцевого нападу в Ідроні на півдні країни 27 березня 1939-го. Протягом 1917-1918-х років працював у Києві. Намагався встановити контакти між урядами УНР та Франції. Для цього створив масонську ложу. До неї входили Симон Петлюра та багато інших політиків і військових.

Народився в сім'ї вчителів початкової школи 1883-го у французькому місті Еґ-Вів. Вивчав літературу в Бордо, Мюнхені та Берліні.

З 1905 року викладає французьку мову в одній з гімназій Відня. Тут починає цікавитися "пригніченими націями". Після вбивства студентом Львівського університету Мирославом Січинським намісника Галичини графа Анджея Потоцького, починає розбиратися з українським питанням. Публікує дослідження про життя Галичини у французькій газеті L'Іnformation та брюссельському виданні L'Іndépendance belge. Стає спецкором французької Le Маtin у Відні.

Пише репортажі з Ірландії та Іспанії. Бере участь у Всесвітніх конгресах миру в Стокгольмі, Женеві та Лондоні. Засновує і очолює у Парижі Центральний офіс національностей з мережею комітетів по всій Європі. Поширює інформацію на захист пригноблених народів.

З 1912-го працює редактором журналу Les Annales des Nationalités. Один із номерів присвячує Україні. В ньому публікує матеріали історика Михайла Грушевського, публіциста Сергія Єфремова, письменників Миколи Вороного і Ольги Косач, дипломата Лонгина Цегельського.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Мали денні та нічні конференції" – союз проти Москви гетьману Мазепі допомогла укласти жінка

1917-го на запрошення французького посла Жозефа Нуленса приїздить до Петрограда. Упродовж 8 місяців з невеликою перервою працює у Києві.

"У серпні 1917 року я, не вагаючися, сприяв створенню націоналістичної асоціації виразно франкофільського спрямування "Молода Україна". Її мета – викликати в Південній Росії жвавий рух за продовження війни проти Центральних держав (Німеччина та Австро-Угорщина - Gazeta.ua) і стимулювати запал членів Секретаріату й Ради", – повідомляє Жан Пелісьє у Париж.

Організація була лише прикриттям таємного товариства – масонської ложі, яку очолював один із керівників ложі "Об'єднані слов'яни" та начальник міліції Південно-Західної залізниці Сергій Моркотун. У роботі "Молодої України" беруть участь більша частина військового секретаріату. Ложа виступає за утримання єдиного фронту проти Австро-Угорщини й Німеччини та розгром більшовиків, прагне автономії України у федеративній Росії.

"Він ціле життя присвятив справі України. Брав видатну участь в подіях її відродження. Ще за життя увійшов у історію України. Був одним з нечисленних чужинців, ім'я якого знали всі українські політичні діячі з різних таборів, - пише історик Ілько Борщак у львівській газеті "Діло" у серпні 1939-го. - Це був ідеаліст в найкращому розумінні цього слова. Вороги українського руху твердили про мільйони, які Пелісьє дістав за оборону нашої справи. Хоч він належав до тих людей, яких не можна було нічим купити".

Більше про Жана Пелісьє читайте у журналі "Країна" за 21 березня 2019 року.

Український священик Омелян Ковч помер у концтаборі Майданек у Польщі 25 березня 1944-го. Потрапив туди через те, що рятував євреїв від знищення під час Голокосту.

Він народився 20 серпня 1884-го у священичій сім'ї у cелі Космач - тепер Косівського району Івано-Франківської області. Навчався у римській Колегії святих Сергія і Вакха. 1911-го прийняв ієрейські свячення з рук єпископа Григорія Хомишина.

Зараз ви читаєте новину «Француз створив у Києві масонську ложу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі