субота, 31 березня 2018 08:20

Ейфелеву вежу двічі продавали на металобрухт

Ейфелеву вежу двічі продавали на металобрухт
Солдати з дівчатами біля Ейфелевої вежі Фото: Вікіпедія

31 березня 1889 року архітектор Александер Густав Ейфель підняв французький прапор на верхівці Ейфелевої вежі в Парижі. На момент офіційного відкриття вежа стала найвищою будовою в світі - висота 324 метри. За час свого існування вона продавалася більше двадцяти разів, двічі на металобрухт.

Цю вежу спочатку побудували, як тимчасову структуру в пам'ять 100-річного ювілею Французької революції. Вона була вхідною аркою на Всесвітню виставку і повинна була демонструвати перевагу французьких технологій та інженерії. Вежу збирались розібрати через деякий час після завершення виставки. Але завдяки уже встановленим там радіоантенам, це рішення скасували.

Будівельні роботи тривали протягом двох років — з 28 січня 1887 по 31 березня 1889 роки. Їх виконували 300 робітників під керівництвом архітектора Густава Ейфеля. Підсумковий бюджет будівництва склав 7,8 млн франків. Під першим балконом, на всіх чотирьох сторонах парапету викарбувані імена 72-х видатних французьких вчених та інженерів, а також тих, хто вніс особливий внесок у творіння Гюстава Ейфеля. Згодом вежа стала прибутковою через потік туристів і рекламу. Тому її не розібрали.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як французи лазили на Ейфелеву вежу 100 років тому - фотографії

З 1925 по 1934 роки Ейфелева вежа була гігантським рекламним носієм. Її орендував Андре Сітроен, засновник концерну Citro"n, який установив на вежі 125 тисяч електричних лампочок. Крім назви компанії, на висотці спалахували зоряний дощ, політ комет і знаки зодіаку. Вежу фарбують трьома різними відтінками кольорів. Найтемніший використовується біля основи башти, а найяскравіший колір на верхівці. Її покривають 60 тоннами фарби кожні 7 років для того, щоб захистити від корозії.

Зараз Ейфелева вежа офіційно належить місту і передана на основі поновлюваного контракту компанії з обмеженою відповідальністю під назвою "Суспільство експлуатації Ейфелевої вежі".

Понад 40 років Ейфелева вежа була найвищою спорудою у світі, майже вдвічі вищою від найвищих будівель світу того часу — піраміди Хеопса (146,6 м), Кельнського (156 м) і Ульмського соборів (161 м), монументу Вашингтона (169 м) — поки в 1930 її не перевершила будівля Крайслер Білдінг у Нью-Йорку.

Зараз ви читаєте новину «Ейфелеву вежу двічі продавали на металобрухт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі