середа, 17 березня 2021 09:40

Посаду президента Криму скасували

Посаду президента Криму скасували
Єдиним президентом Криму був проросійський політик Юрій Мєшков. Фото: ТАСС

17 березня 1995 року в Україні скасували посаду президента Криму.

Верховна Рада півострова запровадила її 13 жовтня 1993-го. Тоді вона називалась "президент Республіки Крим". Тоді ж у Криму ухвалили власну конституцію. Оголосили півострів автономною державою в складі України. Верховна Рада України визнала Республіку Крим автономною складовою частиною України, яка може самостійно розв'язувати питання, передбачені Конституцією та законами України.

На січень 1994-го призначили вибори президента. На них балотувалися члени проросійських організацій або безпартійні. Кримський парламент відмовився реєструвати представників Народного руху України. У 2-му турі виборів переміг член блоку "Росія" Юрій Мєшков. Отримав майже 73% голосів.

Мєшков обіцяв запровадити в Криму рубль, надати жителям російське громадянство і перейти на московський час. Через протидію української влади та кримської опозиції зміг лише перевести час. Він запросив на посаду віцепрем'єра Кримського уряду російського економіста Євгена Сабурова. Той мав російське громадянство. Це стало приводом відставки Сабурова Кабміном України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Після депортації з України Мєшков 15 км чалапав автостопом по Росії

Спікером ВР Криму Мєшков призначив Сергія Цекова. З ним не зміг знайти спільну мову. Одночасно і Цеков, і Мєшков написали президенту України Леонідові Кучмі скарги один на одного.

Українська влада скористалась цим. Призначила новий уряд та позбавила президента Криму частини повноважень.

Перший та єдиний президент Криму Юрій Мєшков пішов із життя 29 вересня 2019 року в лікарні в місті Красногорськ Московської області. Йому було 73 роки. Донька розповіла агентству, що її батька перевели в реанімацію після того, як у вихідні його залишили без нагляду лікарів. Вона хотіла перевести його з Красногорська в лікарню Москви.

Зараз ви читаєте новину «Посаду президента Криму скасували». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі