понеділок, 11 березня 2019 21:57

Будуть переглядати дати заснування українських міст

Будуть переглядати дати заснування українських міст
Місто Дніпро давніше, ніж вважалося. Фото: Checkpoint

Інститут національної пам'яті ініціює перегляд дат заснування Дніпра та Павлограда в Дніпропетровській області.

Голова УІНП Володимир В'ятрович повідомив, що не можна виводити дату заснування Дніпра від часів Катеринослава російської імператриці Катерини ІІ, а Павлограда – від її сина Павла, адже обидва міста мають набагато давнішу, козацьку історію, повідомило "Радіо Свобода".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В'ятрович розповів, як ставиться до Афганської війни

"Ми тільки розпочинаємо дискусію щодо необхідності деколонізації в Україні й ті приклади, які я наводжу, – це те, що ми вже напрацювали. Цього тижня, 14 березня, відбудеться перша публічна дискусія на цю тему. Відповідно названі мною міста – Павлоград і Дніпро – це лише приклади.

Ще приклад – Одеса, яка має набагато давнішу історію, ніж кінець 18 століття. Але це лише поверхневий рівень, який ми будемо поглиблювати в ході дискусії за участі істориків, експертів, людей, які мають певний досвід щодо того, як відбувалася деколонізація в інших країнах", – зауважив В'ятрович.

Місто Ізмаїл у сучасній Одеській області засноване в XVI ст. Голландський учений, фахівець із середньовічної історії Османської імперії Мехмет Тютюнджі, який зараз працює в Ізмаїлі, привіз документи з цією інформацією з турецьких архівів.

Зараз ви читаєте новину «Будуть переглядати дати заснування українських міст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі