середа, 03 грудня 2014 14:59

Британські археологи виявили під землею величезний палац ХІ століття

  Аерофотозйомка городища Старий Сарум
Аерофотозйомка городища Старий Сарум

Британські археологи виявили величезний палац, який датується приблизно XII століттям. Палац розташований під землею всередині стародавнього міста Старий Сарум в графстві Вілтшир. Будівля розташовується в самому центрі земляних ровів. Зробити знахідку вдалося завдяки аерофотозйомці.

Дослідження городища Старий Сарум проводять вчені з Університету Сауптгемптона. Раніше тут були відкриті лише відносно невеликі окремо розташовані будівлі. Замок, імовірно, є королівським палацом. Його довжина становить 170 метрів, а ширина - 65 метрів. В палаці знаходиться 60-метрове приміщення. Його оточують вежі висотою в кілька поверхів і колони.

"Розташування, розмір і планування знахідки свідчить про те, що перед нами королівський палац, - каже керівник експедиції доктор Едуард Емпій, - ймовірним кандидатом на споруду цієї споруди є Генріх I".

Досі вчені вважали, що резиденція королів у місті Старий Сарум була набагато меншою.

"Це відкриття має величезне значення. Воно показує монументальність будівельних робіт, що проводилися в XII столітті ", - говорить Девід Бейтс з Університету Східної Англії, провідний спеціаліст з англійської історії Середніх віків.

  Рентгенівське зображення городища Старий Сарум
Рентгенівське зображення городища Старий Сарум

Побудоване ще норманами місто Старий Сарум, з його монументальним храмом, в XI столітті стало політичним центром Англії. Проте в XIII воно було перенесене на нове місце під назвою Солсбері. Були перенесені і деякі будівлі. Наприклад, кладка норманського собору використовувалася для будівництва нових будівель в Солсбері. Все, що залишилося від Старого Сарума, нині є надбанням англійської спадщини.

Зараз ви читаєте новину «Британські археологи виявили під землею величезний палац ХІ століття». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі