неділя, 18 жовтня 2020 08:20

Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн

Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн
Храм Гробу Господнього в 1486 році. Малюнок з опису подорожі в Єрусалим Конрада Грюненберга. фото https://www.blb-karlsruhe.de

Християнська церква в Єрусалимі "Гробу Господнього" 18 жовтня 1009-го повністю зруйнована халіфом Фатимідів Аль-Хакім бі-Амр Аллахом. Споруджена церква 335 року. Руйнувалася храм декілька разів у 614, 1009, 1244 роках.

Вшановувати місце розп'яття, поховання і воскресіння Ісуса Христа почали ще перші християни. Тоді воно було ще за міською межею Єрусалима. Імовірно, пам'ять про це місце не затерлася й після нищівного руйнування міста імператором Тітом в 70 році. Церкву на місці Гробу Господнього закладено Святою Єленою. До складу храмового комплексу ввійшли ймовірне місце Голгофи і місце обретіння Животворного хреста. Храмовий комплекс існував без суттєвих змін до загарбання в 614 році Єрусалима перським царем Хосровом ІІ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вулицями розкидали срібні монети

"Безумний правитель" Халіф Аль-Хакім 1009-го запровадив масові вбивства і винищення християн Єрусалима, руйнував християнські храми. Зруйнував вщент і Храм гробу, переслідував християн. У середині XII століття хрестоносці з розмахом відбудували храм у величавому романському стилі, надавши Храму зовнішній вигляд, за яким він відомий і дотепер. Сучасний Храм Гробу Господнього поділений між шістьма конфесіями християнської церкви, є однією з найвідвідуваніших святинь християнства.

У столиці Візантійської імперії Константинополі 27 грудня 537 року освятили Собор святої Софії. Він протягом тисячоліття був головним храмом православного світу. Названий на честь вдови-мучениці, яка виховувала своїх дочок Віру, Надію та Любов у християнській вірі.

Зараз ви читаєте новину «Безумний халіф зруйнував найбільшу святиню християн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі