субота, 08 червня 2019 17:27

Януковичу дали 2 роки колонії суворого режиму

Януковичу дали 2 роки колонії суворого режиму
Віктора Януковича двічі засудили у Єнакієво - у 1967 і 1970 роках Фото: lugaland.com

До 2 років позбавлення волі в колонії суворого режиму 8 червня 1970-го засудили Віктора Януковича. Його звинувачували у завданні тілесних ушкоджень середньої тяжкості. Це було друге увязнення - раніше відсидів 7 місяців за пограбування.

Досудове слідство й розгляд справи в суді тривали 9 місяців. За свідченням одного з приятелів Віктора Януковича Олександра Мартиненка, під час інциденту була присутня якась дівчина. Її 20-річний Віктор Янукович начебто захистив від п'яних залицянь.

Говорили, що справа насправді порушувалася за зґвалтування відповідно, але завдяки співпраці Януковича з "органами" заява потерпілої зникла. Справу перекваліфіковали.

Відбував покарання у Єнакієвській виправній колонії № 52 у селищі Оленівка.

У грудні 1978-го судимості Віктора Януковича ухвалою Президії Донецького обласного суду визнані безпідставними. Перед тим до Донецького обласного суду звернувся космонавт Георгій Береговий. Він дружив із батьком Віктора Януковича.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Януковича засудили до 13 років в'язниці

У липні 2005-го в ході перевірка Донецької обласної прокуратури встановила, що протягом 2002-2004-х років співробітниками Донецького обласного апеляційного суду були підроблені дві постанови президії Донецького обласного суду від 27 грудня 1978-го про скасування стосовно Віктора Януковича вироків народного суду Єнакієве. Експертиза виявила факт фальсифікації архівної справи.

За рік порушену кримінальну справу про зняття судимостей з Віктора Януковича закрили за відсутністю складу злочину.

15 грудня 1967-го 17-річного Віктора Януковича засудили до 3 років позбавлення волі за участь у пограбуванні, як члена злочинного угруповання "Півновка". У зв'язку з амністією з нагоди 50-річчя Жовтневої революції термін покарання зменшений судом до 1,5 років. Покарання Віктор Янукович відбував у Кременчуцькій виховній колонії упродовж 6—7 місяців і був умовно-достроково звільнений за клопотанням адміністрації за зразкову поведінку.

Зараз ви читаєте новину «Януковичу дали 2 роки колонії суворого режиму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі