вівторок, 20 лютого 2018 04:21

Американці звинувачували творців мультфільму про кота і мишу у жорстокості та пропаганді шкідливих звичок

Американці звинувачували творців мультфільму про кота і мишу у жорстокості та пропаганді шкідливих звичок
Мультфільм "Том і Джеррі". Фото: Вікіпедія

20 лютого 1940 року на екранах вперше з'явилася знаменита пара героїв мультфільму - Том і Джеррі. Ідеєю серіалу є те, що Том майже ніколи не ловить Джеррі. Том перемагає лише у восьми серіях. Усі серії відрізняються великою кількістю мультиплікаційного насильства.

В 1936 році сценарист Річ Хоган представив у відділ анімації кінокомпанії Меtrо Goldwyn Мауеr історію про пригоди кота і мишеняти. Кіт постійно ганяється за мишеням Джеррі і ставить для того пастки, проте часто потрапляє в них сам. Спочатку Том не налаштований на те, щоб з'їсти Джері, однак він постійно змагається або веде з ним своєрідні поєдинки. Іноді вони забувають про свою ворожнечу і поводяться, як найкращі друзі. За створення першого мультфільму взялися молоді режисери Вільям Ханна і Джозеф Барбера. Продюсером майбутнього мультфільму став Рудольф Айзінг. Було найнята команда художників-мультиплікаторів. Робота над першою серією "Кіт отримує стусана" закінчилася в 1939 році, а в лютому 1940-го фільм вийшов у прокат. Кота спочатку звали Джаспером, мишу - Джеррі. У червні 1941 року роботу над серіалом продовжив вже інший продюсер - Фред Квімбі і серіал отримав свою остаточну назву - "Том і Джеррі".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Прототипом моряка Попая став близький друг художника-мультиплікатора

Мультсеріал створювався голлівудською студією MGM до 1958 року.У 1961 році MGM продала права на виробництво мультфільму празькій студії Рембранд Філмс, на чолі якої стояв Джин Дейч. Рембрандт Філмс випустила 13 серій, визнаних найгіршими за всю історію мультфільму.Американці часто звинувачували сценаристів у надмірній жорстокості у мультфільмі, расизмі, пропаганді куріння та алкоголю.

У 1963 році виробництво мультфільму повернулося в Голівуд, в студію Чака Джонса "Сиб-Тауер 12 Продакшнс" і тривало до 1967 року. Пізніше Том і Джеррі знову з'явилися в мультсеріалі, створеному Ханною-Барбера і Фільмейшен Студіос. Початкові мультфільми Ханни-Барбери періоду 1940-1958 років визнано найбільш видатними і є власниками семи нагород кінопремії Оскар. У 2000 році американський журнал Time назвав "Тома і Джеррі" одним з найвидатніших телевізійних шоу всіх часів.

Цікаві факти про персонажів мультсеріалу: Том і Джеррі вміють читати, грати на роялі.Том може диригувати цілим оркестром і співає серенади. У Джеррі є диплом про вищу педагогічну освіту. У Джеррі є кузен Мускул, якого бояться всі коти, у а Тома є кузен який до жаху боїться мишей.

Зараз ви читаєте новину «Американці звинувачували творців мультфільму про кота і мишу у жорстокості та пропаганді шкідливих звичок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі