Прикрашати яйця візерунками люди почали ще у дохристиянські часи. Однак, дослідники не знають, в якій частині світу вперше зародилася така традиція.
Крім пташиних яєць зараз модним стало розписувати і штучні яйця.
В ВВС зібрали 9 унікальних технік декорування яєць у різних країнах світу.
Україна
Українці розписують яйця ще за часів дохристиянської віри. Зараз традиційна українська писанка відома на весь світ.
Ганна Сілявіна родом з Франківщини і навчає всіх охочих створювати одну з найпопулярніших писанок - гуцульську.
За допомогою спеціального інструмента - писачка - на шкаралупу наноситься восковий малюнок. Потім яйце занурюють у фарбу. Таку операцію повторюють кілька разів з різними барвниками.
Коли наприкінці віск розплавляють над свічкою і витирають, в руках опиняється писанка з різнобарвним візерунком.
Чехія
Протягом 70 років Марі Джукубіцова та Людмила Власкова із чеського регіону Південна Моравія удосконалюють свої навички розпису методом шкрябання.
На яйце наноситься один шар барвника, а потім спеціальним інструментом частину фарби зішкрібають.
В результаті отримуємо узор природнього кольору яйця, зазвичай білого.
ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Язичницькі знаки і символи миру намалювали на гігантських писанках
Німеччина
Лужицькі серби Східної Німеччини передають від покоління до покоління технології розпису писанок кольоровим воском.
По завершенню роботи віск залишається на шкаралупі. Малюнок виходить рельєфний й різнокольоровий.
Румунія
Власним винаходом вважають таку техніку і румуни
Техніку, яку використовує румунка Іоана Матей можна віднести до класичного писанкарства.
На яйце наноситься візерунок тонким шаром розплавленого воску і покривається барвником.
На відміну від розпису гуцульських писанок, тут використовується лише один шар фарби, зазвичай червоний
Угорщина
Техніка оформлення великодніх яєць Ласло Богнара походить від популярного в Угорщині оздоблення яйця металевим дротом.
Пан Богнар удосконалив технологію. Він повністю закував яйце в метал.
Виготовлення одного такого яйця займає кілька днів.
Зазвичай пан Богнар використовує яйця індички, які є міцнішими від курячих.
Словенія
Словенець Франк Гром є одним із найвідоміших майстрів, які використовують техніку свердлення.
У шкаралупі робляться отвори за допомогою спеціальної бормашинки.
Для одного такого яйця потрібно зробити від 2500 до 3500 окремих отворів. На це йде цілий тиждень.
Особливо яскраво такі великодні атрибути виглядають в темноті із підсвіткою зсередини
Велика Британія
Вироби Чіки Ватанабе не мають нічого спільного з писанкарством, але теж є традиційним великоднім символом для Британії.
Ватанабе оздоблює шоколадні яйця кремами та глазур'ю.
Тираж кожного дизайну обмежений - не більше п'яти.
Індонезія
На острові Балі в Індонезії дуже мало християн. Великодні яйця серед місцевих не популярні.
Але Ваян Сандра організував цілий бізнес, розмальовуючи яйця пензликом.
Його покупці - європейці, які на великодні свята приїздять відпочити на популярний курорт
Великодень в кожній країні святкується по-різному. Для нас ці традиції можуть здатися дивиною або й шоком. Проте, не варто забувати, що й наші звичаї комусь не зрозумілі.
Коментарі