понеділок, 30 жовтня 2023 11:05

Ядерна зброя: знищили останню ракетну шахту в Україні
8

46-та ракетна дивізія 43-ї ракетної армії (Ракетні війська стратегічного призначення ЗС СРСР). Навчальна шахта пускової установки ядерної ракети СС-19, на якій відпрацьовували технологію її ліквідації. Первомайськ, Миколаївська область, листопад 1993 року
Фото: Валерій Мілосердов
46-та ракетна дивізія 43-ї ракетної армії (Ракетні війська стратегічного призначення ЗС СРСР). Демонтаж ядерної ракети СС-19. Первомайськ, Миколаївська область, березень 1994 року
Демонтаж ядерної ракети СС-19. Бойовий розрахунок з перекачування до транспортувальної цистерни злитого ракетного палива. Первомайськ, Миколаївська область, березень 1994 року
Демонтаж ядерної ракети СС-19. Зняття теплоізоляційної плівки перед зливом залишків палива.
Ракета СС-19 після демонтажу перед завантаженням на платформу для транспортування до місця відвантаження на залізничну платформу

Останню в Україні шахту для запуску міжконтинентальних ракет СС-24 знищили на Миколаївщині 30 жовтня 2001 року. Країна завершила процес ядерного роззброєння.

Після розпаду СРСР Україна успадкувала третій за величиною арсенал ядерної зброї у світі після Росії та США: 176 шахтних пускових установок з міжконтинентальними балістичними ракетами СС-19 і СС-24, а також 44 стратегічні бомбардувальники, здатні нести ядерну зброю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Держдеп оголосив кількість ядерних боєголовок у США

1991-го ядерний арсенал України становив близько 2 тис. стратегічних ядерних боєголовок і близько 2,5 тис. одиниць тактичної ядерної зброї.

"Це означає, що можна було знищити весь світ, перетворити його на ядерний попіл приблизно разів 10", – розповідає професор Інституту міжнародних відносин політолог Сергій Галака.

З 1990 року Україна впроваджувала основні безʼядерні принципи: не утримувати, не виробляти й не набувати ядерної зброї. У листопаді 1994-го Україна приєдналася до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї, а 5 грудня 1994 року підписала Будапештський меморандум в обмін на відмову від ядерної зброї. Його гарантами виступили Росія, США й Велика Британія, до яких приєдналися Франція і Китай. Вони зобов'язувалися утримуватися від будь-якої агресії щодо України, зокрема й від економічного тиску. 2 червня 1996-го Україна офіційно втратила ядерний статус.

До такого рішення Україну спонукала низка чинників: міжнародний тиск, насамперед з боку Росії та США, що загрожувало політичною ізоляцією; контроль над ядерною зброєю залишався в Москви, Київ ніколи не мав ядерної скриньки з кодами запуску; у більшості ракет спливали гарантійні терміни, а на їх обслуговування та відновлення Україна на той момент ресурсів не мала.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Чорнобильській атомній станції торік не утилізували ядерне паливо

Україна виконувала зобов'язання Лісабонського протоколу міжнародної угоди "про скорочення й обмеження стратегічних наступальних озброєнь", відомої як СНО-1. Сама угода передбачала встановлення для СРСР і США рівних лімітів на кількість ракет і засобів їх доправлення. Кожна з країн мала мати 6 тис. боєголовок і 1,6 тис. засобів доправлення.

Протокол підписали для оновлення угоди після розпаду СРСР. До угоди СНО-1 підключили Україну, Білорусь і Казахстан як окремі незалежні держави. Водночас з'явився пункт про приєднання до договору щодо нерозповсюдження ядерної зброї та повну відмову від неї. Тактичні ядерні боєприпаси почали вивозити в Росію.

1994-го Україна приєдналась до договору НЯЗ як без'ядерна держава. За це отримала $500 млн компенсації та постачання ядерного палива для АЕС на $160 млн.

Остання ракетна шахта, що не працює, розташована на території музею ракетних військ стратегічного призначення в Первомайську на Миколаївщині.

Верховна Рада проголосила без'ядерний статус України 24 жовтня 1991-го. Країна відмовилась від арсеналу, який був за розмірами третім у світі. На той момент мала 176 міжконтинентальних балістичних ракет і стратегічні ядерні бомбардувальники.

Зараз ви читаєте новину «Ядерна зброя: знищили останню ракетну шахту в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі