четвер, 30 квітня 2015 13:25

226 років тому склав присягу перший президент США Джордж Вашингтон

226 років тому склав присягу перший президент США Джордж Вашингтон
Джордж Вашингтон. Фото: flytothesky.ru

30 квітня 1789 року у столиці США Нью-Йорку пройшла інавгурація Джорджа Вашингтона, першого президента країни. Через три роки він був знову одноголосно обраний на другий термін президентства, після завершення якого відмовився балотуватись втретє.

У лютому 1789 року, через 20 місяців після прийняття конституції, збори виборників одноголосно, 69-а голосами "за", прийняли рішення обрати Джорджа Вашингтона, головнокомандувача армією колоністів у Війні за незалежність (1775-83 рр.), першим президентом США. У квітні конституція набула чинності, і Конгрес направив Вашингтону формального листа з повідомлення про його обрання.

30 квітня Вашингтон прибув до Нью-Йорка, де цього ж дня в будинку Федеральних зборів на Уолл-Стріт пройшла інавгурація - на балконі будинку він дав присягу, а потім в залі Конгресу виступив з промовою, у якій відзначив, що "американському народу випала нагода провести унікальний експеримент", створюючи нову державу. Святкування з цієї нагоди завершилось пізно ввечері феєрверком і 13-а артилерійськими залпами.

На посту президента Вашингтон намагався перетворити конституцію в невід'ємну частину державного життя, забезпечивши на її основі авторитет законних органів влади; він створив дієздатний державний апарат, надійне фінансове управління, забезпечив стабільність грошової системи. У вирішенні внутрішніх конфліктних ситуацій Вашингтон покладався на збройну силу - він змусив індіанців поступитись багатьма своїми територіями і придушив виступ фермерів (1794), невдоволених податковою політикою уряду.

У зовнішній політиці Вашингтон виступав за невтручання США у протиборство європейських держав, дотримуючись позиції нейтралітету (1793), уник війни з Великобританією (1794), узгодив кордони США з Іспанією (1795).

У 1792 році Джордж Вашингтон був знову одноголосно обраний на другий термін президентства, після завершення якого відмовився балотуватись втретє і в 1797 році відійшов від державних справ, оселився у своєму маєтку у Вірджинії, де й помер через два роки.

В честь Вашингтона, якого сучасники характеризували як "першого в дні війни, першого в дні миру і першого в серцях співгромадян" в США названа спеціально збудована столиця країни, штат, озеро, острів, гора і каньйон.

Зараз ви читаєте новину «226 років тому склав присягу перший президент США Джордж Вашингтон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі