понеділок, 17 листопада 2014 15:21

200 років тому у Харкові було засновано один із найдавніших університетів Східної Європи

  Харківський університет
Харківський університет

Харківський національний університет ім. В. Н. Каразіна є одним із найстаріших в Україні. Заснований він був у 17 листопада 1804 року. Посприяв цьому видатний просвітитель Василь Назарович Каразін. Саме пан Каразін зміг отримати необхідну грамоту від царя Олександра І.
17 січня 1805 р. відбулось урочисте відкриття університету. Графа Cтефана Потоцького призначили куратором. Викладачами Імператорського університету були в той час переважно іноземці. До початку ХХ ст. заклад мав тільки чотири факультети: фізико-математичний, історико-філологічний, медичний та юридичний.

Сьогодні ми пропонуємо вашій увазі 10 цікавих фактів з історії Харківського університету.

1.У перші роки існування університет мав досить небагато студентів: перший набір - 33 студенти навчалися за рахунок держави і 23 - за власний кошт. Справа в тім, що без знання латини в університеті на початку XIX століття робити було нічого - всі іноземні викладачі читали латиною, а випускники народних училищ латину не вивчали.

2.Перший випуск університету відбувся в 1808 році. З 57 студентів курс навчання закінчили лише 26 чоловік.

3.Як і у всіх університетах Росії, жінкам у Харківському вчитися заборонялося, про що говорив параграф 17 правил для студентів: "Особи жіночої статі до слухання університетських лекцій не допускаються". Також з 1830-х років, з прийняттям правил для студентів, їм заборонялося: женитися, носити вуса, палити, ходити в театр і трактир, носити будь-який одяг, крім форменого, "вступати в таємні зв'язки і об'єднання".

4.До прийняття цих правил студенти, за описом К. Щелкова, виглядали так: "У той час як професори, так і студенти, одягали мундири тільки у великі свята. На лекції же ходили в чому хотіли. Жовті фраки, сині штани, блакитні сюртуки і жахливі жилети, кашкети незвичайних розмірів і кольорів, палиці в руках, трубки в кишенях - звичайний костюм і приналежність студентів того часу".

5.На базі університету в XIX столітті було відкрито три інститути: в 1811 році - педагогічний, в 1839 році - ветеринарний, в 1840-х - медичний.

  Пам'ятник В.Н. Каразіну у Харкові
Пам'ятник В.Н. Каразіну у Харкові

6.Справжньою окрасою міста мала бути нова будівлю університету. Архітектор Бекетов отримав право на зведення нової будівлі ХНУ. Але цей проект не був реалізований через війну.

7.Почесними членами та докторами університету в різні часи було обрано визначних діячів науки та культури різних країн: І. В. Гете, О. Гумбольдта, І. Я. Франка, Л. М. Толстого, П. П. Семенова-Тян-Шанського та ін. Серед почесних докторів університету був перший президент України М. С. Грушевський.

8. Харківський університет — єдиний в Україні, де навчалися і працювали три лауреати Нобелівської премії — біолог Ілля Мечников, економіст Семен Кузнець, фізик Лев Ландау. 

9.Пам'ятник засновникові університету В. Н. Каразіну встановлювався в різних місцях п'ять разів. Відкритий в 1905 на Сумській на кордоні Університетського саду. У лютому 1934, у зв'язку з будівництвом на тому ж місці пам'ятника Шевченка, його перенесли на Університетську вулицю, навпроти тодішньої будівлі Харківського університету (перед входом в колишню Університетську церкву). У 1937 році пам'ятник демонтували. У 1958 році встановили зліва від нинішнього будинку університету в саду Шевченка. У 2004 році перенесли до центрального входу в університет. За радянських часів у 1920-х роках з напису на пам'ятнику Каразіну було відбито слово "Імператорскаго". У 2004 році відновлено.

10. "Вічним" студентом університету був Сила Абрамич Цицурін, що засвоював знання на початку XIX століття майже 15 років, але так університет і не закінчив.

Зараз ви читаєте новину «200 років тому у Харкові було засновано один із найдавніших університетів Східної Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі