неділя, 15 квітня 2018 07:08

20 чоловіків та дві жінки стрибнули на крижину серед льодовитого океану
12

18 років тому 15 квітня на Північному полюсі 22 парашутисти приземлилися на крижину. Цим хотіли довести, що Україна є сильною авіаційною та спортивною державою.

Тоді таку експедицію українці провели вперше. Тривала з 4 по 21 квітня. До команди увійшли 43 учасника: 22 парашутисти, 6 членів екіпажу літака Ан-28 Центрального аероклубу та 11 осіб з екіпажу Іл-76 ВПС ЗС України. Також супроводжували експедицію 4 особи з групи забезпечення та 11 журналістів. Дісталися до Північного полюсу 3 літаками та 2 вертольотами. Антарктичну експедицію організували за кошти спонсорів.

Перша національна експедиція "Україна - Північний полюс - 2000"
Фото: poliarnyk2000.hiblogger.net
Перша національна експедиція "Україна - Північний полюс - 2000"
Перша національна експедиція "Україна - Північний полюс - 2000"
Перша національна експедиція "Україна - Північний полюс - 2000"
Перша національна експедиція "Україна - Північний полюс - 2000"

До вильоту готувалися з жовтня 1999 року. Парашутисти за 5 місяців тренувань стрибнули майже 2 тис. разів. Готувалися під час поганої погоди та з різними конструкціями парашутів. Крім досвідчених військових-десантників, у групі були учасниці юніорської збірної України з парашутного спорту Анна Покатілова і Юлія Закорецька.

О 08:00 15 квітня група вилетіла за маршрутом Хатанга - Північний полюс. Переліт тривав майже 3 год. Спершу літак зробив прохід над кригою на висоті 200 м. із розгерметизацією десантного відсіку, щоб парашутисти на своїх висотомірах виставили точну висоту та увімкнули страхові прилади.

Стрибати почали за другим заходом. Робили це у складних метеорологічних умовах при повній магнітній аномалії. Навігаційні прилади були дезорієнтовані. Швидкість літака під час десантування - близько 350 км/год, температура за бортом була -50°С. Також швидкість вітру на крижині 8-10 м/с, а температура -35°С.

Загін мав парашути типу "літаюче крило", за допомогою яких легко маневрувати. Через погану погоду парашутисти не бачили місця приземлення, а перед захисними окулярами було світлове мерехтіння. Коли сповільнилася швидкість зниження, можна було розгледіти сигнальні знаки. Учасники експедиції здійснили успішну посадку в географічній точці Північного полюсу. Там вони встановили прапор України.

Евакуювали парашутистів літаками Ан-28, Ан-26 та вертольотами Мі-8. 17 квітня всі успішно повернулися в аеропорт Хатанги. Того ж дня крижина, на якій була команда, розкололася.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що робили полярники на Антарктиді в 1914-му - добірка фото

Командир екіпажу Іл-76 Констянтин Шушарін згадував, що його льотний комбінезон через напругу промок від поту. Адже саме від його розрахунків залежали життя та здоров'я команди.

Цю експедицію досі вважають наймасовішим парашутним десантом України.

Археологи за допомогою комп'ютерних технологій виявили в Антарктиді рукотворні піраміди. За допомогою програми Google Earth знахідку виявив дослідник, популярний блогер Грем. Крім того, за допомогою карт Google знайшли багато загадкових об'єктів. Серед таких - величезна драбина і ділянка бетонної дороги з мостом.

Зараз ви читаєте новину «20 чоловіків та дві жінки стрибнули на крижину серед льодовитого океану». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі