середа, 25 вересня 2013 16:19

Генрі Форд почав садити Америку на колеса

1 жовтня 1908-го американський промисловець Генрі Форд представив нову модель автомобіля Ford T, виготовлену на заводі в Детройті, штат Мічиган. На демонстрації він був такий схвильований, що не зміг завести машину: за кермо мусив сісти асистент.

Завдяки впровадженню конвеєрної системи виробництва – праців­ники складали одне авто з 84 деталей за 93 хв – Форд так здеше­вив машину, що її могли купити мільйони людей. Вона коштувала від $850 до $15 300 на сьогоднішні гроші. За рахунок збільшення випуску автівки постійно дешевшали – за 10 років їх ціна впала у 2,5 разу.

Ford Т став першим автомобілем, що випускали мільйонними серіями. Про Генрі Форда казали, що він "посадив Америку на колеса".

Ford Т був широкий, ­місткий і розвивав швидкість від 10,8 до 63 км/год. Високий кліренс і невели­ка маса дозволяли йому рухатися будь-якою місцевістю. 1909 року авто з'являється в Російській імперії. Представництва компанії відкривають у Харкові, Одесі та Катеринославі – нинішньому Дніпро­петровську. Ford Т став одним із національних символів Америки. Про нього складали анекдоти. ­Генрі Форду найбільше подобався такий: "Іде чоловік цвинтарем і бачить, що гробарі копають величезну яму.

– Небіжчик заповів поховати його у власному Ford Т, – пояснює один із копачів. – Бо цей автомобіль вивозив його з таких ям, що вивезе і з цієї".

У Польщі обрали короля з хорошим апетитом

5 жовтня 1733 року саксонського курфюрста Фрідріха Августа II проголошено королем польським і великим князем литовським на ім'я Август III – російсько-австрійського ставленика. Його попередник "не підійшов" найвпливовішим магнатським угрупованням.

Август III Сас – так його називали за саксонське походження – володарював у Польщі 30 років: помер 5 жовтня 1763-го. У Варшаві бував рідко, більше часу проводив у рідній Саксонії та її столиці Дрездені. Рідною його мовою була німецька, в офіційному ж листуванні послуговувався французькою, яку вважав "мовою правителів". Чи опанував польську – дослідники сперечаються. Під час правління Августа III Річ Посполита скочувалася в хаос. Поділилася на майже суверенні державки магнатів, кожен з яких тримав власну армію і лише формально перебував у ­межах королівства.

Водночас у країні, до якої належали українські Правобережна Наддніпрянщина, Поділля, Волинь і Галичина, за правління Августа III Саса стійко зростала економіка. Королівство 30 років прожило без воєн. З-за кордону прибувало багато художників, архітекторів і саксонських майстрів. Їхніми зусиллями Річ Посполиту вкрили магнатські резиденції, за мистецьким рівнем не гірші, ніж у Західній Європі.

Саксонські часи в Речі Посполитій – це також сплеск кулінарного мистецтва, поява вишуканих страв і широке поширення столових приборів, скатертин і високо­якісної порцеляни. Август III любив влаштовувати розкішні бенкети. В Європі ходила приказка: "Нажерся, як польський король", що натякала як на хороший апетит монарха, так і на розкіш його столу.

Після Августа Саксонського на престол Речі Посполитої зійшов останній король в її історії – Станіслав Понятовський – колишній коханець і фаворит Катерини II. 1795-го його країну поділили між собою сусіди – Росія, Австрія та Пруссія. Понятовський зрікся престолу й вирушив до Петербурга, де провів останні три роки життя. Українські селяни про ті часи говорили: "За короля Саса було хліба й м'яса, а як прийшов Понятовський, то все пішло по-чортовськи".

4 жовтня 1937 року газета "Правда" надрукувала статтю про необхідність наближення української мови до російської. Після того політбюро ЦК КП(б)У ухвалило постанову, у якій розкритикувало "протягування в українську мову польських та інших іноземних слів у той час, як для позначення нових понять є ближчі і добре знайомі українському народові російські слова".

5 жовтня 1793 року Національний конвент запровадив французький революційний календар. Згідно з ним, нова ера починалася 22 вересня 1792-го, коли було повалено королівську владу і проголошено республіку. Рік поділено на 12 місяців по 30 днів кожен. Зайві п'ять-шість днів виділено в окрему групу – санкюлотидів – на честь революціонерів-санкюлотів. Латинські назви місяців замінено французькими. Приміром, осінні стали називатися так: вандем'єр – "місяць збору винограду", брюмер – "місяць туманів" та фрімер – "місяць заморозків". Тижні замінено декадами з одним вихідним у кожен 10-й день. Із таким календарем французи прожили до 1806 року, коли його скасував Наполеон.

6 жовтня 23 року у власному палаці був обезголовлений китайський імператор Ван Ман, а його тіло порубано на шматки. Він прийшов до влади в результаті палацового перевороту 9 року н. е., скинувши правителя з династії Хань.

Задля поповнення скарбниці різко збільшив податки із селян і ремісників. Запровадив державну монополію на природні багатства країни, карбування монети, вино, сіль та залізо. При ньому вибухнув страшний голод.

Спалахнуло повстання "червоних брів" – повстанці фарбували брови в червоний колір, щоб їх можна було відрізнити. Ван Ман кинув проти них армію, яка мала назву "Зуби тигра". Вона зазнала поразки у першому ж зіткненні. Після триденної облоги імператорського палацу "червоноброві" полонили Ван Мана і стратили.

Зараз ви читаєте новину «Генрі Форд почав садити Америку на колеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі