субота, 08 червня 2019 11:22

Україна перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ

Україна перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ
МОЗ затвердили нові стандарти лікування ВІЛ, Фото із відкритих джерел.

Міністерство охорони здоров'я затвердило новий клінічний протокол лікування та профілактики ВІЛ-інфекції, рекомендований Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ).

"Відтепер кожен, хто живе з ВІЛ, в незалежності від кількості вірусу в крові, має право отримувати безоплатне лікування пожиттєво", — повідомляє прес-служба МОЗ.

Україна першою з країн Східної Європи та Центральної Азії схвалила нові рекомендації ВООЗ. Згідно з ними правилами, як основну схему лікування використовуватимуть препарат з долутегравіром.

"З цією діючою речовиною був розроблений комбінований препарат, який виробляє 9 компаній. Завдяки цьому вартість однієї дози препарату стала дешевшою в 6 разів та нині для України коштує 5 грн 40 копійок", — розповіли в МОЗ.

Діагностувати ВІЛ можливо 2 швидкими тестами різних виробників. Це дозволить оперативно поставити людину на облік і швидше розпочати лікування.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Україна вперше закупила ліки проти смертельної хвороби

Найбільша інновація нового протоколу — введення підходу громадського здоров'я для лікування та профілактики ВІЛ. Він передбачає, що медичні послуги з виявлення, профілактики та лікування ВІЛ надаватимуться комплексно. Підходи будуть спрощені і стандартизовані, а доступ українців до якісних медичних послуг поліпшиться, зазначають у відомстві.

Основними елементами такого підходу є: використання спрощених формулярів лікарських засобів, широке застосування комбінацій з фіксованою дозою для лікування першого ряду у дорослих, підлітків та дітей, надання медичної допомоги та лікарських засобів пацієнтам в місці надання медичних послуг безкоштовно, децентралізація та інтеграція послуг, а також перерозподіл обов'язків та застосування спрощеного підходу до клінічного моніторингу.

Ухвалений протокол дозволяє використовувати антиретровірусну терапію для доконтактної профілактики ВІЛ-інфекції.

Препарати PrEP (pre-exposure prophylaxis), у МОЗ рекомендують вживати групам ризику. До них входять люди, що перебувають у дискордантних парах, зокрема у випадку коли один партнер є ВІЛ-позитивним, а інший — ні, чоловікам, що практикують секс із чоловіками, людям, що вживають ін'єкційні наркотики та людям, що надають сексуальні послуги за винагороду.

Якщо пацієнт не виконує медичних приписів, лікар має право відмовитися його лікувати. Однак допустимо це лише за умови, що життю пацієнта й здоров'ю людей, які його оточують, нічого не загрожує.

Зараз ви читаєте новину «Україна перейшла на нові стандарти лікування ВІЛ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі