середа, 03 липня 2019 14:47

Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим

Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим
30 хвилин ходьби у швидкому темпі щодня — перший крок до профілактики серцево-судинних захворювань. ФОТО: diety.pp.ua

Серцеві-судинні захворювання є основною причиною смерті у світі.

Як знизити ризик їхнього розвитку, розповів mayoclinic.

1. Виділяти по 30 хвилин на день на фізичні вправи. Фізична активність допоможе тримати під контролем вагу, кров'яний тиск, холестерин, рівень цукру в крові — усе, що може спричинити надмірне навантаження на серце.

Рекомендації служб охорони здоров'я: 150 хвилин на тиждень помірної аеробної активності або 75 хвилин інтенсивної. Для кращого ефекту кількість помірної можна збільшити до 300 хвилин, інтенсивної — до 150. Також варто 2 дні на тиждень присвячувати силовим вправам.

2. Відмовитися від активного куріння й уникати пасивного. Хімічні речовини в тютюні викликають потовщення стінок артерій і формування атеросклеротичних бляшок, що є однією з найбільш частих причин серцевого нападу. Крім того, сигаретний дим зменшує концентрацію кисню в крові. У результаті підвищується кров'яний тиск. За таких обставин серце починає посилено перекачувати кров, що дає на нього зайве навантаження.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Поводився наче Халк": хлопця повернули до життя після 20-хвилинної зупинки серця

3. Переглянути свій раціон. Його треба збагатити фруктами, овочами, цільнозерновими, бобовими, горіхами, рибою, нежирними сортами м'яса, низькокалорійними молочними продуктами. Максимально зменшити слід споживання цукру, солі й червоного м'яса. Також сторонитися слід трансжирів: вони є в маргарині, а значить й у фабричній випічці, кондитерці, снеках і подібному.

4. Висипатися. Недосипання підвищує ризик розвитку патологій, які можуть стати причиною серцевого нападу. Зокрема, ідеться про гіпертонію, ожиріння, діабет.

У середньому організму щодоби потрібно по 7-9 годин сну. Якщо людина прокидається без будильника й відчуває себе при цьому бадьоро, значить, вона висипається. Якщо ж постійно переставляє будильник на 5 хвилин вперед і з труднощами встає з ліжка, значить, сну їй не вистачає.

Задля власного здоров'я слід скласти графік сну й дотримуватися його, щодня лягаючи спати й прокидаючись в один і той самий час. Вкладаючись у ліжко, необхідно подбати, щоб у спальні було темно й тихо.

5. Правильно боротися зі стресом. Допоможе в цьому фізична активність, медитація.

Будь-які симптоми, що виникають під час найменшого фізичного навантаження й зникають у стані спокою, можуть вказувати на хворобу серця. Особливо уважними слід бути людям, які ведуть сидячий спосіб життя, курять, мають високий холестерин, гіпертонію, діабет, надмірну вагу чи родичів із серцево-судинними захворюваннями.

Зараз ви читаєте новину «Поради, які допоможуть зберегти серце здоровим». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі