вівторок, 23 лютого 2021 10:36

Розпочалося щеплення

Розпочалося щеплення
Найбільш вразливими до поліомієліту є діти до п'яти років. Фото: Gustavo Fring: Pexels

23 лютого 1954 року вперше практично застосували вакцини проти поліомієліту. Її розробив американський медичний дослідник Джонасом Солком в університеті Пітсбурга, США. У цей самий день розпочалося щеплення більш як 5 тис. учнів початкових класів.

Про результативність вакцини стало відомо 12 квітня 1955 року. Після чого вченого проголосили "чарівником", а цей день став своєрідним національним святом.

Поліомієліт - гостре інфекційне захворювання, яке викликає поліовірус. Хворобу неможливо вилікувати, але їй реально запобігти, зробивши щеплення.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Популярне знеболювальне може призвести до серйозних проблем зі здоров'ям

Поліовірус поширюється від людини до людини через брудні руки, фекалії, слину, заражену їжу та воду. Захворіти може кожен невакцинований, але найбільш сприйнятливі до вірусу поліомієліту діти до 5 років. Хвороба викликає паралічі та може стати причиною смерті. Близько 5% хворих помирають. В основному - через порушення дихання при паралічі дихальної мускулатури.

Інкубаційний період після зараження людини поліовірусом може тривати від 4 до 35 днів, після чого може розвинутися поліомієліт. При цьому прояви хвороби можуть бути різними: першими симптомами є лихоманка, втома, головний біль, блювота, слабкість м'язів шиї та біль у кінцівках. У 70% випадків протікає безсимптомно, тому є надзвичайно небезпечною.

На сьогодні нема спеціального противірусного лікування поліомієліту. Вакцинація - єдиний надійний спосіб запобігти хворобі. 6 доз вакцини достатньо, щоб сформувався імунітет до поліомієліту до кінця життя.

Щеплення від Covid-19 за державні кошти зможуть отримати всі бажаючі. Держава передбачила ту кількість коштів, яка необхідна для покриття всього населення України старше 18 років безкоштовною і добровільною вакцинацією.

Зараз ви читаєте новину «Розпочалося щеплення». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі