пʼятниця, 30 червня 2023 14:55

Корисно їсти на ніч: 6 причин, чому вишні треба включити у раціон

Корисно їсти на ніч: 6 причин, чому вишні треба включити у раціон
6 причин, чому вишню треба включити у раціон Фото: etnosoft

Вишня не лише смачна ягода літа, а й неймовірно поживна.

Її цінять за те, що вона багата вітаміном С та антиоксидантами.

Gazeta.ua з'ясувала чим корисна вишня та кому її треба включити у раціон обовязково.

1. Багата на антиоксиданти

Деякі експерти вважають, що чим темніший колір фрукта, тим вище рівень антиоксидантів. Вишні потрапляють до цієї категорії. Вони отримують свій темно-червоний колір через високий рівень антоціанів, які вони містять. Антоціани є антиоксидантами, які мають багато переваг для здоров'я, в тому числі пов'язані зі зниженням ризику серцевих захворювань.

Вишня також багата антиоксидантом вітаміном C, який сприяє виробленню колагену, який корисний для здоров'я шкіри.

2. Може боротися з симптомами артриту та подагри

Вишня, так і черешня зменшують окислювальний стрес і запалення. Це хороша новина для людей із запальними захворюваннями, такими як артрит та подагра.

Додаткові дослідження показали, що вживання вишневого соку може знизити рівень сечової кислоти, що зменшить кількість нападів подагри.

3. Може допомогти у відновленні після вправ

Вишня має протизапальні властивості на додаток до своїх антиоксидантів. Комбінація цих двох факторів сприяє відновленню м'язів після тренування і полегшує біль.

4. Може покращити сон

Для чого добре їсти вишню на ніч? Вишня - один з небагатьох фруктів, що містять мелатонін — природний гормон, що виробляється нашим організмом, а також харчову добавку, яка допомагає при безсонні.

Вишня може допомогти підвищити природний рівень мелатоніну, а дослідження показують, що терпкий вишневий сік є ефективним засобом від безсоння. Також вважається, що він допомагає людям довше спати через збільшення вмісту триптофану.

5. Вишня - користь для серця

Огляд численних досліджень показує, що багаті антоціанами фрукти, такі як вишня, можуть знизити ризик серцево-судинних захворювань, оскільки вони можуть знижувати рівень холестерину ЛПНЩ ("поганий") і підвищувати рівень холестерину ЛПВЩ ("хороший").

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пляшкою чи шприцом: 6 способів легкого видалення кісточки з вишень

Вишня також містить калій і мінімальну кількість натрію, а продукти, що містять більшу кількість калію і меншу кількість натрію, можуть знизити ризик серцевих захворювань за рахунок зниження артеріального тиску.

6. Може знизити ризик діабету ІІ типу

Вишня вважається їжею з низьким глікемічним індексом, і вона містить клітковину — обидва фактори можуть позитивно впливати на рівень глюкози в крові. Недавнє дослідження показало, що споживання вишні пов'язане зі зниженням ризику метаболічних порушень, пов'язаних з діабетом ІІ типу.

Крім того, це і є відповідь на питання: як вишня впливає на кишківник. Клітковина регулює роботу кишечника і робить її регулярною і правильною. У вишень є суперздатність - проникати через травний тракт майже відразу після того, як ви їх проковтнули.

Коли дозрівають вишні, на Тернопільщині починають готувати червоний борщ.

Його рецептом поділився директор Кременецького краєзнавчого музею Андрій Левчук.

Такий червоний борщ добре варити влітку, коли достигають вишні, а також дозрівають овочі на городі. Його особливість у тому, що все має бути свіже і молоде.

Зараз ви читаєте новину «Корисно їсти на ніч: 6 причин, чому вишні треба включити у раціон». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі