пʼятниця, 22 грудня 2017 02:24

Які популярні в Україні ліки не ефективні: дослідження

Автор: фото lastampa.it
  Із 12 препаратів, які українці купують найчастіше, лише 3 - мають доведену ефективність.
Із 12 препаратів, які українці купують найчастіше, лише 3 - мають доведену ефективність.

Із 12 препаратів, які українці купують найчастіше, лише 3 - мають доведену ефективність.

Про це йдеться в дослідженні журналу "Психосоматична медицина та загальна практика", пише espreso.tv.

Більшість медикаментів відпускають без рецептів. Установи, яка контролюватиме правдивість інформації на упаковці препарату згідно із принципами доказової медицини, в Україні немає. А фармкомпанії зацікавлені у якомога кращих продажах своїх продуктів. Для цього рекламою впливають на лікаря і пацієнта.

Автори дослідження проаналізували доказову базу щодо кожного лікарського засобу, який входить у топ-12 з продажів в аптеках України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Уряд збільшив Національний перелік ліків

Для того щоб зрозуміти, чи має препарат достатню доказову базу, враховували:
- Ухвалення діючої речовини (хоча б по одному бренду) або їх комбінації Управлінням з контролю за якістю медикаментів та продуктів харчування США (FDA).
- Присутність діючої речовини в клінічних настановах Національного інституту здоров'я та клінічного вдосконалення Великої Британії (NICE).
- Опубліковані Кокранівські систематичні огляди (одна з найвідоміших і найавторитетніших спілок лікарів і вчених, які проводять незалежний аналіз результатів наукових досліджень. - Ред.) по діючій речовині. Підтвердженням ефективності вважали наявність чітких рекомендацій у висновках дослідників.
- Для кожного бренду була вказана основна діюча речовина чи декілька, якщо препарат комбінований.

З таблиці видно, що лише 3 лікарських засоби мають достатню доказову базу щодо їх використання - це "Нурофен", хлорид натрію та "Цитрамон".

Автор: espreso.tv
  9 найпопулярніших ліків в Україні не мають доведеної ефективності
9 найпопулярніших ліків в Україні не мають доведеної ефективності
Наступного року буде посилена адмінвідповідальність для аптек, що продають ліки без рецепта.
Нині в Україні діє мораторій на перевірки бізнесу державними органами. Тому Державна служба з лікарських засобів і контролю за наркотиками, що стежить за діяльністю аптек, не може перевіряти їхню роботу. Після того, як 2018‑го буде знятий мораторій, Держлікслужба зможе контролювати продаж рецептурних ліків.
Зараз ви читаєте новину «Які популярні в Україні ліки не ефективні: дослідження». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі