четвер, 18 березня 2021 09:20

Як викрити токсичних людей у своєму оточені. Поради психолога

Автор: facebook.com
 

За час карантину люди почали частіше помічати біля себе токсичне оточення. Таких собі пасивних агресорів, які псують настрій та забирають енергію. Люблять все контролювати і бачать світу у чорно-білих кольорах. Частіше бувають незадоволені, ніж навпаки.

Як розпізнати у своєму оточенні токсичних людей Gazeta.ua розповідає Олена Тараріна, практичний психолог вищої категорії, кандидат педагогічних наук.

Що таке токсичність людей? В чому це проявляється?

Після спілкування з токсичними людьми залишається присмак "отрути". Виникають ознаки харчового отруєння – крутиться голова, втома. Відчуття, що всередині щось не так і не можна жити по-звичному. Здається, що відключили від розетки. Не знають куди йти і що робити. Збиті всі компаси, як один посеред лісу.

Наскільки це поширений розлад? Чому токсичних людей стає більше?

Це завжди було проблемою, але люди її не помічали в погоні за здобуттям успіху. Токсичні люди ставили підніжки, а інші й не розуміли, що не так. Думали щось не виходить випадково. А під час карантину у людей побільшало часу на спілкування і вони роздивилися. Це ніби жити довго в темряві і раптом увімкнули світло. Токсичні люди входять в життя інших і заповнюють свою внутрішню пустоту від травм та нерозуміння оточуючих. Це як чорна дірка, яка в себе втягує, щоб вижити.

У полі токсичних людей теж стають токсичними: починають жалітися, нити, звинувачувати інших. Але атакуючи інших, миру в душі не буде. Треба атакувати токсин, який відзеркалює цю людина, і розібратися з ним.

У полі токсичних людей теж стають токсичними: починають жалітися, нити, звинувачувати інших

Як співпрацювати з токсичною людиною?

Варто у спілкуванні фізично та психологічно відділитися від токсичної людини. Наприклад, вийти з проектів. Вона сама від вас не відійде. Оса сама не вийме жала і не полетить просто так. Її треба відірвати.

Як відновитися після спілкування з токсичною людиною?

Жертва токсичної людини відчує потребу бути ближче до природи та усамітнення. Дехто – до залежностей: алкоголь, сигарети та ґаджети. Немає сил ставити амбіційними цілі та сміливості формувати корисні звички. Чи вкладатися у виховання дітей не як-небудь, а в правильних рамках. Їм легше жити у гніві та невдоволенні і бути як всі.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Як карантин впливає на стосунки пари

Люди стають токсичними з дитинства чи в процесі життя?

Результатом того, що людина перетворилася на отруту є травма чи гіркий досвід, які не пропрацювали. Треба було покласти це в безпечне місце в душі та переварити. Варто болюче місце прожити. Інакше перетвориться на пустоту, яка весь час буде рости і вимагати продовження фуршету. І висмоктуватиме з людей ще більше енергії.

На що впливає токсичність для самої людини і для оточуючих?

Зараз процвітають сеанси психотерапії, тренінги особистісного росту та пошуки духовних знань. Це способи залатати рани душі, які зробили людину токсичною. Вони намагаються від інших взяти світло, щоб заповнити пустоту. Це виходить на короткий час. Вилікувати це можна хорошими безкорисними вчинками.

Мати може вплинути на дитину при перших ознаках токсичності?

Батьки не мають скакати козликом навколо дитини, вчити їх турботі про них самих. Потім про тварин та інших людей. Мають вчити подавати їжу безпритульному чи хорошого вчинку, уступити місце у транспорті. Це багатство, яким треба ділитися зі світом. Тоді дитина відчуває себе потрібним потрібним світу і ніби є супергероєм. Це одна з базових потреб людей, тому так всі люблять мультфільми про них. Тоді дитина виростає самореалізованою, тому немає потреби в токсичному впливі на когось.

Як себе вести, якщо токсична людина в родині?

За час пандемії таких випадків побільшало. Треба знайти місця підзаправки, живучи із токсичною людиною. Наприклад, ранкова пробіжка, кіно з друзями, уроки малювання чи вокалу. Треба не підпускати токсичну людину у свої межі, як це роблять стюардеси. Вони присідають до людей завжди з прямою спиною. Цим показують що чують прохання, але тримаються на відстані. Більшість людей прямо падають ниць, перетворюючись на жертву. Треба чути людей, зберігаючи власну гідність. Поступово токсичної людини стає менше в житті. Вона шукає інші заняття, відчуваючи, що звідси не може витягнути енергію.

Більшість людей прямо падають ниць, перетворюючись на жертву. Треба чути інших, зберігаючи власну гідність. Поступово токсичної людини стає менше в житті. Вона шукає інші заняття, відчуваючи, що звідси не може витягнути енергію

Але фізично, якщо вам зараз складно, обмежте контакт і вербальну комунікацію. Оберіть теми, на які ви ніколи не говорите, бо знаєте, що вони завжди призводять до конфліктів.

Чи є прийоми, по яких тестувати токсичність людини?

Відсутня підтримка, заздрість, хоче іншого продавити під себе, не рахуючись із думкою. Розмови із сарказмом, контроль, ревність, ігнорування прохань. Часто є образа, якщо не зробити як вони хочуть. Фінансовий шантаж – дасть гроші, якщо так не зробити. Різна важливість бажань, тобто у першу чергу треба робити все як хоче токсична людина, а всі інші почекають. Емоційний шантаж – я ж заради тебе все зробила, віддала молодість, а ти не слухаєшся.

Що не можна робити з токсичною людиною?

Не треба доказувати, що вона не права. Не вийде перевиховати, тому треба просто дотримувати своєї думки. Треба зняти з іншої людини відповідальність за свій емоційний стан. Самому вибирати як реагувати на слова, чи приймати його образи. Думки відділити від цієї людини. Треба знайти нове захоплення і відійти від того, що ранить.

Чи можна вилікувати цей розлад? Як саме?

Це людина з болем і від цього немає ліків, крім любові. Треба прийняти такою як вона є, без бажання зробити його такою як Вам потрібно. Треба поважати інакшість людини, бо всі хочуть, щоб партнери були схожі. Але пара має бути не однаковою, а поважати відмінності. Треба наповнитися милосердям та любов'ю, щоб не було місця в душі для болі від токсичної людини. Вона з'являється в житті, щоб показати, що сіла батарейка під назвою "Любов до світу і себе". Якщо збільшити самоповагу до себе, токсина людина віддалиться.

Щоб навчитися шукати ключі від токсинів усередині себе, важливо, як ми думаємо про самих себе. Щоб позбавитися від токсинів, потрібно у серці прийняти рішення, що будете трохи більшими, ніж люди. Важливо виявити ту частину себе, із якої ви можете дати підтримку.

Під час внутрішньої роботи із проблемами взаємин із токсичними людьми використовуйте творчість. Вона допомагає поглиблювати результати і закріплювати їх.

Вчені розкрили секрет щасливих стосунків. Зокрема, вони визначили, що щасливі пари мають декілька схожих психологічних рис.

Експерти з Рочестерського університету проаналізували понад 170 досліджень про відносини. Спеціалісти назвали три важливих пункти для збереження міцних і щасливих стосунків

Зараз ви читаєте новину «Як викрити токсичних людей у своєму оточені. Поради психолога». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі