понеділок, 23 листопада 2020 02:28

Інфекціоніст пояснив, як правильно визначати насичення крові киснем

У здорової людини рівень насичення крові киснем складає 95-99%. Якщо ж пульсоксиметр – електронний прилад, який вимірює цей показник, виводить на екран цифру нижче норми - слід негайно звернутися до лікаря. Вимірювати дані потрібно тричі на день.

Автор: надане Андрієм Процик
  "Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати рівень насичення кисню в крові з інтервалос 5-8 годин", - каже Андрій Процик.
"Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати рівень насичення кисню в крові з інтервалос 5-8 годин", - каже Андрій Процик.

Про це Gazeta.ua розповів Андрій Процик, інфекціоніст.

"Завдяки пульсоксиметру визначається пульс та рівень насичення киснем тканин. Якщо є проблеми із диханням, такі, як при коронавірусі, цей показник може свідчити про силу враження легень. Нормальний - від 95% до 99%, якщо 94% і нижче, то ймовірно є ураження", - підкреслив інфекціоніст.

Лікарі радять придбати пальчиковий. Такий прилад, на відміну від стаціонарного, портативний та не потребує спеціальних умінь та медичної освіти для самостійного використання. Коштує близько 500 гривень. Ціна варіюється в залежності від дрібних факторів, наприклад, чи є пам'ять вимірювання, батарейки в наявності, Bluetooth, USB та інше.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Жінки не хотіли повертати кисневі концентратори. Боялися, що задишка повернеться"

"Щоб тримати стан хворого під контролем, орієнтовно слід вимірювати показники не менше трьох разів на день: вранці після сну, ввечері - перед сном та у проміжний час. Інтервал складає 5-8 годин", - додав Процик.

Деякі пульсоксиметри зберігають дані або передають їх одразу ж на комп'ютер. Якщо така функція відсутня, слід записати усі показання, щоб тримати лікаря у курсі стану здоров'я пацієнта.

Отримати точні дані можна дотримуючись наступних правил:

- перед використанням слід ретельно очистити та висушити руки, адже прилад працює просвічуючи світло через шкіру, бруд може перешкодити роботі пульсоксиметра;

- на період використання приладу, краще не покривати нігті гель-лаком, адже той поглинає світло, яке випромінює оксиметр. Якщо в даний момент немає можливості зняти лак, варто розмістити кліп набік, щоб уникнути якомога більшої кількості нігтьового покриття;

- під час роботи приладу сидіти потрібно нерухомо кілька хвилин.

Пульсоксиметр має знаходитися у аптечці не лише у хворого вірусними недугами. Прилад використовується при діагностиці та підборі терапії при проблемах сну, для пацієнтів кардіологічного і неврологічного профілю. Зокрема допомагає спортсменам підвищити ефективність тренувань без шкоди для здоров'я.

2021 року фармацевтична компанія Janssen, що належить американській корпорації Johnson & Johnson, розраховує на появу своєї вакцини. Препарат коштуватиме менш як $10.

Зараз ви читаєте новину «Інфекціоніст пояснив, як правильно визначати насичення крові киснем». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі