понеділок, 22 травня 2017 00:05

Забиті труби перевіряють із секундоміром

— Теща навесні затопила три поверхи через банальну проблему. В умивальнику перестала стікати вода. Штурхала чимось сама. Ніби прочистила. А під час тривалих вихідних прийшли сусіди зі скаргою, що в них тече вода, — каже 40-річний Петро Нестерчук із Києва. — Виявилося, труба забилася і лопнула. Це тещин недогляд. Сантехнік пояснив, що труби треба чистити частіше. А щоб не виникало таких проб­лем, краще використовувати біопрепарат.

Промивати труби слід кожні три місяці. Тоді довше прослужать.

— У трубах накопичується жир, волосся, нерозчинний бруд, пісок, риб'яча луска. Доводиться звертатися до спеціальних фірм, які беруть недешево. Якщо ж промивати самотужки механічним способом, бруд насправді нікуди не дівається, лише просувається далі. І за кілька днів проблема повториться, — говорить сантехнік 38-річний Олександр Кутась. — Засмічення труб спричиняє неприємний запах у будинку. Якщо він з'явився — це перша ознака, що труби слід промити. Інакше непотріб накопичується. Згодом трубу може прорвати. Забиту каналізацію перевіряю із секундоміром. В умивальнику вода має стікати 12 секунд. Із ванни — 3 хвилини. Якщо довше — варто чистити.

Промивати, засовуючи у трубу не професійний інструмент, а різні дроти, неварто. Можна її пошкодити. Заливати кислоти теж не слід. Вони руйнують внутрішній шар труби, а проблему можуть не вирішити. Найкраще періодично використовувати біопрепарати.

— Є спеціальні біопрепарати для чистки труб. Яку марку обрати, кожен вирішує сам. Головне — не забувати що три місяці лити біопрепарат у ванну, душ чи туалет.

Застосовувати біопрепарат радить також у надвірних туалетах і вигрібних ямах. Відходи перетворяться на рідину без запаху.

— Мої знайомі мали проблему — їхня яма постійно забивалася. Щомісяця мусили викликати асенізаторну машину для відкачування. Вони й воду економили, але не помагало. Я порадив спробувати біопрепарат. Його кількість залежить від об'єму вигрібної ями. Для першого разу довелося використати чотири склянки живих бактерій. Потім щомісяця по склянці, — каже Кутась. — Про викачування забули, понад рік до нього не вдаються. А біопрепарат у 10 разів дешевший за один виклик асенізатора.

Біопрепарат також застосовують у сараях із худобою та птицею. Живими бактеріями обробляють клітки. Тоді там чисто й сухо, зникає неприємний запах.

30 днів діє біопрепарат. Достатньо одного профілактичного промивання на місяць, щоб каналізація не забивалася 10 років.

Зараз ви читаєте новину «Забиті труби перевіряють із секундоміром». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі