понеділок, 30 липня 2018 00:51

Тушонка з автоклаву рік не втрачає смаку

— Наприкінці літа вирізаємо курей на тушонку, — розповідає 57-річна Вікторія Мельник із селища Браїлів Жмеринського району на Він­ниччині. — Самим є що всю зиму їсти й дочці передаємо.

Колись готувала тушонку в зажимах для консервації. Чотири години каструля з банками має бути на вогні. Треба постійно все контролювати. Дешевше, смачніше й зручніше робити в автоклаві. Спершу позичали в сусідів. Вирішили купити собі.

Навчилася готувати в автоклаві тушонку з птиці, свинини, риби, кілька видів паштетів. Потім пробувала тушкувати кашу з м'ясом. Тоді сусіди стали просити, щоб готувала їм. Зараз маю два автоклави. Продаю тушонку через інтернет, — каже Вікторія.

У Мельників автоклав із нержавіючої сталі. Усі страви готуються за температури 120°C.

— М'ясо навіть за рік на смак, наче щойно приготоване. Ароматне, ніжне. А в риби геть кістки перемлівають, — говорить Вікторія Мельник. — До того ж час приготування, замість кількох годин, скорочується до 40 хвилин, а банки не зриває ніколи.

Українські автоклави на 8, 16, 24, 32 або 40 півлітрових банок пропонує представник фірми-виробника автоклавів Віталій Приймак. Пристрої з нержавійки служитимуть більш ніж 50 років.

— Найкраще брати автоклави на 32 чи 40 банок, — пояснює чоловік. — У такому автоклаві можна зробити й одну банку. А коли є багато м'яса, великими користуватися зручніше. Для рибалок і мисливців пропонуємо спеціальну модель на вісім банок. У ній можна тушкувати на вогні. Чимало людей запитують різницю між автоклавом з нержавійки й з чорного металу. З нержавійки прослужить 50 років. З чорного металу — 5–10.

На автоклави українського виробництва дають гарантію до п'яти років. Пристрої бувають газові й електричні. Електричні універсальніші. Система автоматична. Автоклав згодиться не лише для тушонки. У ньому можна готувати компоти, стерилізувати маринади, салати, соління, пюре, паштети, соки, варення.

Зараз ви читаєте новину «Тушонка з автоклаву рік не втрачає смаку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі