понеділок, 20 листопада 2017 06:05

Товщина сталі для твердопаливних котлів має бути більше чотирьох міліметрів

Автор: www.ytimg.com
  Сучасні твердопаливні котли працюють на дровах, вугіллі, гранулах-пелетах, брикетах і тирсі. Головне — деревина має бути висушена
Сучасні твердопаливні котли працюють на дровах, вугіллі, гранулах-пелетах, брикетах і тирсі. Головне — деревина має бути висушена

— Дровами в нас палили завжди. Це доступно й надійно. Коли я купив новий твердопаливний котел, побачив, що це вигідно, — розповідає 53-річний Сергій Дорошенко з Вінниці.

— Мій агрегат має дві камери згоряння. З палива береться максимум тепла. Горить поступово. Закладки вистачає на цілий день. Не треба заглядати часто й переживати, що прогорить. Дрова спалюю крупні колоті, відходи з пилорами й гілки після обрізання кущів і дерев. ­Головне, щоб добре висушені. Тримаю їх мінімум півроку під навісом.

Сучасні твердопаливні котли працюють на дровах, вугіллі, гранулах-пелетах, брикетах і тирсі.

— Хто говорить, що твердопаливні котли — це повно мороки, просто не розібралися в них, — каже консультант із продажу котлів 38-річний Володимир Братунь із Києва. — При правильних розрахунках і грамотному встановленні вони не поступаються за ефективністю роботи газовим. Наперед потрібно визначитися з паливом. Для вугілля підходять більшість котлів, бо в ньому менше вологи. Головне, щоб товщина сталі була не менше 4 міліметрів. Котли для деревини мають бути якісніші та стійкіші до вологи. А конструкція — зручна для чищення стінок і камери згоряння.

Потужність котла підбирають із розрахунку 1 кВт на 10 "квадратів" будинку.

— Не треба брати котел із великим запасом потужності, — наголошує Володимир. — Бо при нормальній роботі будуть зайві витрати палива і в домі стане душно. Тримати постійно на мінімумі шкідливо — утворюється конденсат, забивається димохід і паливо погано вигоряє.

Підключати котли повинні професійні майстри. Через неправильний монтаж системи обігріву й димаря навіть хороший агрегат не обігріватиме достатньо будинок.

Котел потрібно чистити щомісяця

— Котел любить догляд. Особливо це стосується "всеїдних" агрегатів. У них найчастіше відкладаються шлаки, попіл, сажа на димарі й стінках камери згоряння. Від цього може шуміти, — розповідає 32-річний майстер Олег Різник зі Львова. — Нашарування у кілька міліметрів не дають працювати на повну потужність. Це незручно, невигідно і зменшує час служби. Котел потрібно чистити щомісяця.

Для чищення котлів використовують залізні шкребки й щітки. Ними шурують стінки. Це можна зробити самому. Раз на сезон варто замовити професійну чистку в сервісному центрі.

Зараз ви читаєте новину «Товщина сталі для твердопаливних котлів має бути більше чотирьох міліметрів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі