вівторок, 29 грудня 2009 19:22

Солом"яні іграшки обшивають бісером

Автор: фото: Лілія КУШНІРЕНКО
  Яна Онойченко і Аня Дехтярчук в Уманському будинку дитячої творчості роблять ялинкові прикраси. Солому перед плетінням замочують у воді
Яна Онойченко і Аня Дехтярчук в Уманському будинку дитячої творчості роблять ялинкові прикраси. Солому перед плетінням замочують у воді

В Уманському будинку дитячої творчості напередодні нового року проводять майстер-класи з виготовлення новорічних іграшок. Діти в"яжуть прикраси гачком, роблять їх із соломи, тканини. Із чорного та жовтого бісеру плетуть тигрів. Кольори на нитку нанизують почергово, щоб утворилися смуги.

Яна Онойченко, 12 років, показує як зробити солом"яного янгола. 12 соломин складає  докупи, загинає на палець і зв"язує під ним. Виходить голова. Інші 11 соломин наколює посередині на булавку, зв"язує, булавку забирає. Окремо на вузол переплітає ще два стебла. Потім на сантиметр нижче голови вплітає крила з 11 перев"язаних посередині соломин. Джгут вставляє над нею — це німб. Ще з двох соломин робить руки янголу. Каже, виріб можна обшити бісером.

Солом"яні іграшки зберігають у коробках. Аби вони з часом не потьмяніли, солому добре висушують. Перед плетінням замочують її у воді.

— Такі іграшки модні. За кордоном ними давно прикрашають ялинки. Скляні бомбочки відійшли. Ефектні прикраси зі шкіри, але дорого обходяться, — каже Людмила Фігурна, керівник гуртка моделювання одягу. — Дітям найлегше вдаються різні фігури з тканини. Для них спершу вирізають викрійки, далі зшивають їх та набивають синтепоном.

Людмила Коренюк, 15 років, радить вибирати велюр, бавовняні тканини.

— Головне, щоб тканина не м"ялася та була яскравою. Обшивають її паєтками, новорічним дощиком, вишивкою. У нашому регіоні раніше ялинки прикрашали оберегами з мішковини: совами, лисицями, зайцями. Набивали їх ватою.

Зараз ви читаєте новину «Солом"яні іграшки обшивають бісером». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі