четвер, 13 серпня 2009 18:53

Відкасник цвіте раз у житті

Автор: фото: Валентина МУРАХОВСЬКА
  Заступник голови Чечельницької райдержадміністрації на Вінниччині Петро Гук показує суцвіття відкасника татарниколистого. Він росте лише тут і в Польщі. Щоб уберегти рослину від ”чорних біологів”, місця, де вона цвіте, не показують
Заступник голови Чечельницької райдержадміністрації на Вінниччині Петро Гук показує суцвіття відкасника татарниколистого. Він росте лише тут і в Польщі. Щоб уберегти рослину від ”чорних біологів”, місця, де вона цвіте, не показують

"Ви подивіться, яка краса, такого більше ніде нема", — показує схил із суцвіттями рослини відкасник заступник голови Чечельницької райдержадміністрації на Вінниччині Петро Гук, 52 роки.

Деякі квіти на пологому схилі починають зацвітати, інші перецвіли. Знаходимо кілька торішніх суцвіть. Вони колючі, до рук їх узяти неможливо. Квітка схожа на невеликий соняшник, має блідо-горіхове листя, теж колюче. Росте при землі.

— Люди кажуть, що відкасник зацвітає раз на п"ять років. Має корінь близько 5 метрів углибину, — пояснює Гук. — Росте тільки на вапнистих ґрунтах у Чечельницькому районі, є трошки в Польщі.

Відкасник татарниколистий названо так, бо його листя схоже на листки бур"яну татарника колючого. Цей вид занесли до Червоної книги України.

— Це дуже давня рослина, їй більше 70 мільйонів років, — запевняє викладач Вінницького педуніверситету, етнограф Віктор Косаківський, 47 років. — Цвіте один раз у житті, тоді гине. Цікаво, що в холодну погоду відкасник закриває листя, а всередині зберігається температура вища, ніж ззовні, на 5–6 градусів.

На території Чечельницького району планують створити заповідник "Кармалюкове Поділля". Оформляють документи.

В усьому світі їх лишилося кількасот штук

— Наявність цієї рослини на території України — унікальне явище для дослідників, — говорить еколог Олена Яворська, 51 рік. — В усьому світі їх лишилося кількасот штук. Головне — не вказуйте, де вони цвітуть, бо зараз з"являться "чорні біологи", які викопують рослини та продають.

Місцеві жителі лікують відкасником безпліддя.

— Треба брати корінь щойно перецвівшої рослини, її можна впізнати по засохшому листю та перецвівшій квітці, — пояснює жителька села Стратіївка Марія. Прізвища просить не називати, боїться, що оштрафують. — Треба брати 3 грама корінця, це десь чайна ложка, запарити півлітрами кип"ятка. Пити по чайній ложці, зранку натощак упродовж місяця. Я ним так лічилася, бо не могла завагітніти. Після того двох діток народила.

Зараз ви читаєте новину «Відкасник цвіте раз у житті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі