— Я перепробувала все. Заморозка — найкращий спосіб зберігання фруктів і овочів. Вони не втрачають смак, запах, вітамінів, — переконує львів'янка 54-річна Ірина Храпова. У морозильній камері заготовляє фрукти, овочі, зелень і гриби.
— Все перемиваю, висушую й розкладаю на невеличкі порції, — пояснює. — Складаю їх у пакетики і кладу в камеру. Полуницю, томати, персики, абрикоси і смородину перемелюю на м'ясорубці, складаю у пластикові контейнери. Виходять фруктові брикети, які не займають багато місця в морозилці. Малину заморожую цілою у пластикових стаканчиках. Ціленькою нею гарно торти прикрашати.
Людмила Скиба з міста Кривий Ріг на Дніпропетровщині радить заморожувати фрукти у спеціальних пакетах для заморожування.
— Звичайні можуть бути шкідливі, їх роблять із відходів, — пояснює. — Пакет закладаю на три чверті — так, щоб до верху ще мінімум палець був. Бо під час заморозки фрукти розширюються, повний пакет порвуть. Краще замерзають у вакуумі. Повітря з пакета відтягую соломинкою.
Пакети для заморожування виготовлені із цупкого поліетилену, стійкого до низьких температур. Мають спеціальну смужку-застібку для герметичності.
— Це для того, щоб сік із ягід не протікав, — пояснює харків'янка 25-річна Наталія Коломієць, консультант із продажу обладнання для заморожування. — У пакетах можна заморожувати навіть рідини. Пакети стандартних розмірів, із фруктового пюре легко виходять одинакові брикетики. Їх зручно складати в камеру.
Залежно від розмірів і цупкості матеріалу пакети для заморожування коштують від 50 коп. до 8 грн.
— Великі об'єми фруктів краще морозити у контейнерах. Бо в пакетах можуть злипатися і здавлюватися. Контейнери коштують від 5 до 40 гривень, але їх можна використовувати сотні разів.
6 місяців максимально зберігають заморожені фрукти й овочі. За більшого терміну зберігання втрачають смакові властивості й корисні мікроелементи.
60 хвилин можна їсти фрукти й овочі після розморожування. За довшого часу там можуть розвиватися плісеневі гриби і хвороботворні бактерії.
Коментарі