понеділок, 27 січня 2020 07:56

Кухонний фартух оздоблюють гартованим склом

Автор: BUSEL.UA
  Кухонний фартух захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Зазвичай його оздоблюють під колір стільниці. Це візуально збільшує кухню
Кухонний фартух захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Зазвичай його оздоблюють під колір стільниці. Це візуально збільшує кухню

— На зйомній квартирі намучилася з кухонним фартухом, — згадує 34-річна Поліна Маслюк із Дніпра. — Був обкладений кахлями. Шви між ними забивалися жиром. Через день драяла щіткою. Коли купили квартиру, приклеїла на нього цільне скло. Протерла вологою ганчіркою — і все.

Кухонний фартух — ділянка стіни між стільницею і верхніми шафами. Захищає від бризок води і жиру, прикрашає робочу зону. Стандартна його висота — 60 см. Зазвичай оздоблюють під колір стільниці, що збільшує ­кухню.

— У кімнаті із середньою чи високою стелею фартух може бути яскравий, — розповідає дизайнер із Харкова 48-річний Геннадій Мостовий. — На кухні з низькою стелею краще вибрати фонову обробку. Щоб колір фартуха і стін збігався.

Кухонний фартух оздоблюють щитами з деревоволокнистої плити, пластику, кахлями чи керамогранітною плиткою, цілим гартованим склом, мозаїкою.

— Найдешевші варіанти — з деревоволокнистої плити і пластику, — каже Геннадій Мостовий. — Обійдуться у 300–500 гривень. Їх легко кріпити, просто доглядати. Є й недоліки. Деревоволокниста плита набрякає від вологи. Пластикові панелі заборонено використовувати, коли на кухні є газова плита чи духовка. Та й вигляд мають, як дешева підробка гартованого скла.

Дорожчий варіант оздоблення — керамічна чи керамогранітна плитка.

— Прикрасити фартух плиткою коштує 800–900 гривень, — говорить Геннадій Мостовий. — У маленькій кухні найкраще використовувати прямокутну. Її приклеюють до стіни ялинкою або по діагоналі. Горизонтальні смуги на плитці розширять приміщення, вертикальні — піднімуть низькі стелі. Плитка довговічна, не боїться жиру, перепадів температури, вологи. Її легко мити. Єдина проблема — можуть бруднитися шви. Не треба брати світлу затирку.

Ще дорожчим матеріалом для оздоблення кухонного фартуха є гартоване скло. Квадратний метр коштує від 400 грн. Скло виготовляють ціле, під розмір кухні. Буває матове чи глянцеве, різної товщини. Під нього можна помістити зображення. Воно не бруднитиметься.

— Гартоване скло має найкращий вигляд, за ним найлегше доглядати, — продовжує Геннадій Мостовий. — Але в ньому практично неможливо вирізати отвори для розеток. Їх треба робити під час виготовлення панелі.

Оздобити фартух скляною, керамічною чи кам'яною мозаїкою коштує від 2 тис. грн.

— Не раджу клеїти на фартух мозаїку, — говорить. — Вона красива тільки першого дня, але не практична. У ній багато швів, що швидко брудняться. Фартух із плитки має два горизонтальних і до п'яти вертикальних швів, а у мозаїки їх сотні.

Зараз ви читаєте новину «Кухонний фартух оздоблюють гартованим склом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі