понеділок, 21 жовтня 2013 05:45

Козине молоко краще переробляти вручну

71-річний Василь Тимошенко із селища Цвіткове Городищенського району на Черкащині купив сепаратор для перегону молока на вершки.

—?Дочка має чотири корови, то він треба, — пояснює господар. — Але козине молоко електросепаратором переробляти не зручно. Треба заливати щонайменше 6 літрів, стільки від кози два дні треба збирати.

Дніпропетровець 54-річний Леонід Москаленко кілька років продає сепаратори. Радить, який краще підійде конкретному господареві.

—?Сепаратори бувають ручні й електричні, — пояснює. — Перший треба крутити ручкою, у другому це робить електродвигун. Перший згодиться тим, хто тримає козу чи одну корову, є перебої з електрикою. Другий — тим, у кого щонайменше три корови. Сепаратори бувають металеві або з пластиковими деталями. Перший кращий для промислового переробітку, коли ним працюють наймані робітники і переробляти треба багато. Чашу слід брати побільшу. Якщо людина сама переробляє і небагато — вистачить і пластикового, з 6-літровою чашею. Працювати сепаратором треба чітко за інструкцією, не вмикати вхолосту. Якщо вказано, що після години роботи потрібен півгодинний відпочинок — дотримуватись цього. Всі електричні сепаратори бояться стрибків напруги. До них треба купувати стабілізатор або хоча б запобіжник.

Зараз ви читаєте новину «Козине молоко краще переробляти вручну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі