понеділок, 20 липня 2020 07:55

Касетних кондиціонерів не видно

Автор: Катерина Романчук
 

— Від зими збирали гроші на диван, — каже 56-річна Ганна Мотліч із міста Умань Черкаської області. — Та влітку в хаті така духота, що не могла втриматися. Вирішили купити кондиціонер. Спати незручно, зате дихати можна.

Обрала настінний кондиціонер. Складається з двох блоків, з'єднаних між собою трубами, якими рухається фреон. Один блок встановлюють на стіні всередині помешкання, другий — назовні будинку.

— У стіні не могли пробити дірку для магістралі, — згадує Ганна Мотліч. — То проклали до вікна, прикрили акуратним пластиковим коробом.

— Кондиціонер запланували, щойно взяли квартиру, — розповідає харків'янка 30-річна Маргарита Ковальчук. — Одразу пробили в стіні отвір для магістралі, проклали кабель для розетки.

Кондиціонер хотіли купити взимку, коли ціни на них традиційно падають.

— Але тоді долар подорожчав й імпортні кондиціонери теж, — каже. — Поставили й незадоволені. В одній кімнаті холодно, а в інших — спека. Бо нема повітрообміну. Вже як візьмемо двокімнатну квартиру, поставимо касетний.

У магазинах побутової електроніки продаються кондиціонери — різні за потужністю, типом, місцем встановлення, кольором, країною-виробником, функціями.

— Перед вибором визначтеся, для чого вам кондиціонер, — говорить 51-річний Костянтин Свірський, консультант столичного магазину побутової техніки. — Лише для охолодження чи й обігріву. Останні виручають в осінні дні, коли надворі холодно, а опалення ще не включили.

Найголовніша характеристика при виборі пристрою — потужність. Розраховується залежно від об'єму кімнати, кількості мешканців і побутової техніки.

— Стандарт — на один "квадрат" площі потрібно 100 ватів потужності приладу, — продовжує Костянтин Свірський. Тобто на кімнату з висотою стелі до 3 метрів і площею 20 квадратних мет­рів — 2-кіловатний кондиціонер. Але якщо вікна виходять на південний бік, треба накинути ще 30 відсотків потужності. Ще по 0,3 кіловата додати за кожен електричний пристрій, який є в помешканні.

2800 гривень коштує японський мінікондиціонер для однієї людини. Важить 85 г, поміщається в кишені на футболці. Батареї вистачає на добу роботи.

Зараз ви читаєте новину «Касетних кондиціонерів не видно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі