середа, 29 листопада 2006 15:27

Флешка запам"ятовує відбиток пальця

Автор: фото: REUTER/Kai Pfaffenbach
  Керівник німецького видавництва ”Брокгауз” Олександр Бопп показує флешку на один гігабайт, куди помістилася найновіша енциклопедія Брокгауза
Керівник німецького видавництва ”Брокгауз” Олександр Бопп показує флешку на один гігабайт, куди помістилася найновіша енциклопедія Брокгауза

Ще недавно портативний флеш-накопичувач на 1–2 Гб вважався суперпотужним. Недавно американська компанія "Буслінк" зробила флешку на 64 Гб. Вона коштує шість тисяч доларів. Таку техніку називають "переносним жорстким диском" і порівнюють із комп"ютером.

Комп"ютерні дискети — попередники флеш-накопичувачів —  мали магнітну стрічку. У флешках їх немає, тому ці пристрої вважаються надійнішими. Флешки, як і дискети, бояться електромагнітного поля. Зате не ламаються так швидко від механічних пошкоджень.

— Покупці здебільшого беруть флешки на гігабайт, — розповідає продавець-консультант мережі "City.сom" Олексій Кістерний, 22 роки. — На ній багато всього поміститься — тексти, фотографії, відеозаписи.

Олексій Кістерний радить купувати пристрої відомих виробників — "Сан Діск", "Трансценд" і "Кінгстон". Ці фірми спеціалізуються на флешках. Одна з переваг "Сан Діску", наприклад, що на старенький комп"ютер не потрібно встановлювати додаткових програм.

31-річна київська бухгалтер Олена Тихопой понад рік користується флеш-накопичувачем "Сан Діск" на 256 Мб. До цього працювала з дискетами. Каже, що ті часто "летіли" — втрачалася інформація.

Спеціалісти радять купувати пристрої відомих виробників

— Іноді доводилося дублювати важливий файл на кількох дискетах, — каже Олена. — Із флешкою таких проблем немає. Але  хотілося б мати такий прилад, щоб інформацію на флешці крім мене ніхто не міг прочитати.

Такі накопичувачі виготовляє фірма "Сан Діск", розповів Дмитро Юровських, 23 роки, із спеціалізованого київського супермаркету "Цифровий світ".

— Флешка запам"ятовує малюнок відбитка пальця господаря. Спеціальні сенсори розташовані на корпусі. Вони "упізнають" власника, і тільки тоді флешка починає працювати.

"Розумний" флеш-накопичувач не набагато дорожчий від звичайних. "Сан Діск Крузер" на 512 Мб коштує 105 грн, а на 1 Гб — 200 грн. За словами продавця, подібні пристрої охоче беруть бізнесмени, бухгалтери, розробники інтернет-програм.

— Флешки із захистом інформації є не тільки в "Сан Діску", — пояснює продавець-консультант столичної крамниці "Комп"ютерний світ" Олександр Фурик, 24 роки. — Компанія "Каньйон" виготовляє флеш-накопичувачі із цифровим паролем. Він теж добре захищає записану інформацію.

Для роззяв є флеш-пам"ять USBM8. Вона зроблена у вигляді брелока, має дисплей, на якому висвітлюється інформація про власника. Ковпачок, який закриває вхід пристрою, теж часто губиться. Спеціалісти радять перевіряти, наскільки щільно він з"єднується з корпусом.

Продавці радять звертати увагу і на матеріал, з якого виготовлений корпус флеш-накопичувача. Тонкий пластик часто виходить із ладу. Надійніший корпус — металевий. Щоб уберегти свої флеш-накопичувачі від механічних пошкоджень, фірма "Трансценд" почала робити пристрої з висувною головкою. Така модель надійно захищає вхід навіть без ковпачка.


Скільки коштують флеш-накопичувачі


 Фірма, модель
Об"єм пам"яті, Мб  Ціна, грн   Крамниця  
 "Кінгстон Драйв DT1"  512
 90
 "Цифровий світ"
 "LG"  512
 92
 "City.com"
 "Трансценд Джет флеш 120"  512
 95  "Цифровий світ"
 "Сан Діск Крузер профіль"  512
 105  "Цифровий світ"
 "Соні"  512
 150  "Цифровий світ"
 "Сан Діск Крузер крос"  1024  179  "City.com"
 "Трансценд"  1024  207  "Комп"ютерний світ"
 "PQ 1 U172"  1024  215  "Комп"ютерний світ"
 "Каньйон"  1024  254  "Комп"ютерний світ"
 "Свікс"  1024  286  "Комп"ютерний світ"


Золотий накопичувач коштує 2,8 тисячі доларів


Розробники флешок дбають про об"єм пам"яті приладів і про особливий дизайн. Діловим чоловікам компанія "Престиж" запропонувала шкіряні чохли у комплекті з флеш-накопичувачем. У столичній крамниці "Комп"ютерний світ" вони коштують 187 грн (256 Мб) та 629 грн (2 Гб).

Жінкам компанія "Спец Дистрибюшн" пропонує флеш-пам"ять, прикрашену золотом і діамантами. Вартість флешки $3,5 тис. Пристрій без діамантів коштує $2,8 тис. У наших крамницях їх поки що немає.

Зараз ви читаєте новину «Флешка запам"ятовує відбиток пальця». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі