понеділок, 14 серпня 2017 05:06

Дрова дешевші за електрику в 15 разів

Автор: www.teploformat.ua
  Твердопаливний  котел три­валого горіння — це ­апарат нового  поко­ління.  За­без­пе­чує  до 30 го- дин роботи на дро­вах і май­же п’ять ­днів  на пали­в­них  бри­кетах 
Твердопаливний котел три­валого горіння — це ­апарат нового поко­ління. За­без­пе­чує  до 30 го- дин роботи на дро­вах і май­же п’ять ­днів  на пали­в­них  бри­кетах 

— Боюся, узимку не зможу за цими тарифами платити за газ. Живу сам, пенсії не вистачає. Треба купляти буржуйку, як у післявоєнні роки, — розповідає 62-річний Іван Вороненко. Мешкає у власному будинку в Бучі під Києвом.

— Піч або "буржуйка" не створить комфорту для життя, — говорить інженер-енергетик Олексій Адамчук, 53 роки, з Києва. — Продукує сміття та кіптяву, а також чадний газ. А це — смертельна загроза. Є більш цивілізований шлях — придбати твердопаливний котел тривалого горіння.

Це апарат нового покоління. Головна його перевага — простота конструкції. Працює на паливі природної вологості. Має найточніше регулювання потужності. Видає задану кількість тепла. Його обслуговують двічі на тиждень. Забезпечує до 30 год. роботи на дровах і майже п'ять днів на паливних брикетах. Коефіцієнт корисної дії таких котлів досягає 80–90%.

— Більшість із них працюють на різних видах палива — дровах, торф'яних брикетах, гранулах, вугіллі. Кожен вид відрізняється калорійністю. Від неї залежить ефективна робота апарата. При спалюванні менш калорійного палива, падіння потужності складатиме майже 30 відсотків. Це за допустимої вологості. Ще більше — за природної. Зазвичай виробник вказує — чим краще топити котел, яке паливо слід узяти за основне. Бажано дотримуватися цієї вимоги, — каже Адамчук.

Робота твердопаливного котла буде ефективна, якщо правильно вибирати паливо й регулярно та якісно обслуговувати.

— Розпалювання котла — відповідальний етап обслуговування. ­Робіть це за інструк­цією, — додає Адамчук. — Не менш важлива чистка. У процесі використання котла неминучим є поява сажі, шлаків і пилу. Вони залишаються на поверхні труб і стінок. Це може призвести до зниження ефективності. Котел дає менше тепла, відповідно витрачає більше палива. Поява шлаків викликає корозію труб. Потрібно стежити за чистотою котла. Це дозволить заощадити паливо приблизно на 10–20 відсотків.

Олексій Адамчук виділяє низку переваг твердопаливних котлів.

— На першому місці — економія, — каже. І підраховує. — Газовий котел в експлуатації обійдеться в ­100–250 гривень на місяць. Електричний обігрівач — 200–300. Твердопаливний котел — до 80 гривень. Додайте ще екологічність. Значно менше завдає шкоди помешканню й довкіллю. А ще — простота технологій забезпечує безвідмовність апарата й довгу його службу.

Вимоги до котельні в приватному будинку не накладають якісь додаткові витрати. Топити можна багатьма видами палива.

— Вибір залежить від потреб і бажань споживача. Вугілля, торф, дрова, брикети, пелети, навіть гній. Ще один пункт в економії — недороге паливо. Дрова дешевші за електрику в 15 разів. Солярка — всемеро. Вугілля — майже вдвічі.

Зараз ви читаєте новину «Дрова дешевші за електрику в 15 разів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі