— Цієї весни чоловікові виповнюється 50 років. Натякає, щоб ми з дітьми подарували йому тандир — переносну східну піч, у якій готують різні гарячі страви, зокрема, шашлик. Я обійшла кілька магазинів, де їх продають. Але так і не зрозуміла, чим він кращий за мангал, — говорить 47-річна Ніна Масленко з Полтави.
В Україні найпоширеніші тандири вітчизняного виробництва. Їх виготовляють із вогнетривкої шамотної глини у вигляді великого кухля. Всередину закладають дрова чи вугілля. Коли стінки печі нагріваються, вугілля витягують, натомість ставлять страву. Завдяки високій температурі вона готується.
— Перевага тандира — в його функціональності. В ньому можна приготувати значно більше страв, ніж на мангалі, — говорить 37-річний Артем Абашин, продавець тандирів із Полтави. — Зокрема, рибну юшку, борщ, бограч. Цілими запікають птицю — курку, індичку, гуску, качку. В тандирі готують навіть випічку — булки, пироги, піцу, лаваш. Шашлик зручніше смажити, бо не треба перевертати. Cмак страв дуже відрізняється від мангального. М'ясо, риба, овочі соковитіші. Тандир здатен тримати температуру до 3 годин. Процес приготування швидший — ціла курка запечеться за 20 хвилин, шашлик — за 10–12. У комплекті продають насадки під курку, шашлик, овочі, випічку.
Тандир не потребує спеціального догляду. Його не треба мити або чистити.
— На початку горіння стінки вкриваються сажею. Але за годину самоочищаються і знову біліють, — продовжує Абашин.
Східну піч зазвичай купують для дач. Також — підприємці в кафе й ресторани. Коштує від 4 до 6 тис., залежно від об'єму.
Мангали з коліщатками небезпечні для дітей
Сьогодні на ринку популярні мангали чавунні та з нержавіючої сталі.
— Останні частіше беруть для дач. Вони легші — в середньому 5 кілограмів. Мають розкладні ніжки. Такі зручніше перевозити, — каже 44-річний Іван Берестейко, продавець мангалів із Дніпра. — Однак менше тримають тепло. Не купуйте з тонкого матеріалу, бо можуть деформуватися від жару. Стінки мають бути завтовшки 1 см. Найтовще — дно, щоб не прогорало. Ширина жаровні до 30 см — тоді вугілля не вивітрюватиметься. Інколи до ніжок чіпляють коліщата. Однак такі не варто брати, якщо є діти — можуть зачепити, мангал покотиться й обпечуться.
Коментарі