понеділок, 04 вересня 2017 00:55

Бойлер на 200 літрів встановлюють на підлогу

Автор: www.vodonagrevatel/vannaja.net
  За способом установки бойлери бувають трьох типів — вертикальні, горизонтальні й універсальні
За способом установки бойлери бувають трьох типів — вертикальні, горизонтальні й універсальні

— Такого ще не було. Половина жителів Києва цього літа жили без гарячої води. Для мене, пенсіонерки, це було нестерпно. Комфортно почувалися, хто заздалегідь встановив водонагрівач, — скаржиться Марія Стоян, 67 років. Живе в Солом'янському районі столиці. Просить поради — який бойлер їй вибрати.

Вирішити проблему відсутності гарячої води може електричний водонагрівач, — радить Василь Колодій, 48 років, енергетик однієї з київських енергопостачальних компаній. — Він споживає всього 1–2,5 кіловата електроенергії. Здатний забезпечити гарячою водою 60–75 градусів не тільки невелику міську квартиру, а й приватний будинок.

— Найважливіший параметр приладу — ємність. При виборі обсягу водонагрівача не варто дивитися на бойлер "із запасом". Він займе більше місця і довше нагріватиметься. 50-літровий бойлер нагрівається на півтори-дві з половиною години швидше за 100-літрову модель. Якщо гаряча вода необхідна на кухні і для душу — вигідніше купити два бойлери. Вибрати об'ємну і компактну модель. Скоротиться час очікування нового нагріву.

Бойлер на 10–15 літрів — ідеальний для миття рук і посуду. Часто монтується в невеликих санвузлах і на кухнях — над мийкою або під нею.

Бойлер на 30 літрів — "душовий" варіант для холостяка. Або невеликої квартири з одним мешканцем. Бойлери на 50, 75 або 80 літрів дозволять прий­мати душ і подавати гарячу воду на кухню. Вони займають небагато місця. Зможуть забезпечити гарячою водою сімейну пару. Бойлери на 100 літрів — для міської родини з дітьми. Такі водонагрівачі підійдуть для частого прийому ванн.

На 200–300 літрів — оптимальні для великих квартир і будинків. Для сімей з п'яти-восьми чоловік. Розраховані на мережу 220–380 вольт.

— Такі бойлери нагріваються від чотирьох до шести годин. Багато важать, — додає Василь Колодій. — Тому їх встановлюють тільки на підлогу. Найвигідніше використовувати в оселях із двотарифним лічильником.

За способом установки бойлери бувають трьох типів — вертикальні, горизонтальні й універсальні. Спосіб встановлення водонагрівача впливає на зручність.

Горизонтально підвішений під стелею — не "вкраде" корисного простору. Не заважатиме в невеликому санвузлі або ванній кімнаті. Встановити такий бойлер можна і над унітазом. Деякі моделі бойлерів у горизонтальному положенні нагрівають воду набагато швидше за вертикальні. Істотно економлять електроенергію.

— За формою накопичувальні водонагрівачі бувають циліндричні, прямокутні й циліндричні зі зменшеним діаметром корпусу. Найпростіші у виготовленні — циліндричні. Тому і вартість у них найдоступніша. Так звані слім-бойлери займають менше місця. Їх діаметр зменшений на 10 сантиметрів. Нагріваються трохи швидше. Прямокутні бойлери — високотехнологічні. Зручно вписуються в ніші. Мають товщий шар теплоізоляції. Краще утримують тепло. Заощаджують електроенергію.

Щоб водяний бак був стійкий до появи іржі і з часом не протік, його виготовляють із нержавіючої сталі. Вона містить хром, що відповідає за стійкість матеріалу до корозії.

— На практиці такі бойлери нерідко протікають у перший же рік експлуатації. Їх підводять зварювальні шви. При високій температурі в області шва частки хрому з нержавіючої сталі випаровуються. Це призводить до протікання. У баках зі сталі з емалевим покриттям за опір корозії відповідає емаль. Що товща вона і сталь — то кращий склад захисного покриття. Гарантія на нього може досягати восьми років. На нержавіючі баки — рідко перевищує п'ять років. При покупці обов'язково вибирайте варіант із великим гарантійним терміном від виробника.

Усередині водонагрівача повинен бути магнієвий анод. Він захищає бак від корозії. Якщо анод не передбачений конструкцією — краще купити інший бойлер.

— Звертайте увагу і на тип нагрівального елемента. Вони бувають з "мокрим" і "сухим" теном. Перший за формою і принципом роботи подібний до кип'ятильника. Усередині бака в воду занурений трубчастий нагрівач із міді. Як і кип'ятильник, з часом він обростає шаром накипу. Бойлери з таким нагрівачем категорично не рекомендуються для жорсткої мінералізованої води. Згодом прилад стане гріти гірше. Зрештою — перегорить.

"Сухий" тен не контактує з водою. Він встановлений у захисний кожух або колбу. Бойлери з таким нагрівачем можуть використовуватися навіть для жорсткої води. З часом якість роботи не погіршується. Вони служать набагато довше. Мають гарантію до семи-восьми років. Можуть обслуговуватися не один раз на рік — раз на два роки.

— Якщо не хочете переплачувати або напруга в мережі вашого району нестабільна — купуйте водонагрівачі з механічним управлінням. Вони недорогі і прості в управлінні, — радить енергетик Василь Колодій.

Зараз ви читаєте новину «Бойлер на 200 літрів встановлюють на підлогу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі