неділя, 28 січня 2007 16:30

Як поклеїти важкі вінілові шпалери

Автор: фото: Андрій ШМАТОВ
  Сергій Бортко складає гармошкою змащене клеєм полотнище шпалери
Сергій Бортко складає гармошкою змащене клеєм полотнище шпалери

43-річна жителька столичної вулиці Мар"яненка Валентина Гармаш для кухні вибрала шовкографію — вінілові шпалери з дизайном, схожим на натуральний шовк. Вони не жовтіють, стійкі до сонячного світла. На кухні служитимуть не менш як десять років. Їх можна мити.

Ремонт хотіла зробити якомога швидше.

— Ставити металопластикове вікно приїхали саме тоді, як клеїли шпалери, — каже пані Валентина. — Колись вікна щільно зачиняли, бо через протяги шпалери відклеювалися. Мене заспокоїли: триматимуться ваші шпалери. Дві години на кухні гуляв вітер, але шпалери витримали. А за три дні, тільки уявіть, нас ще й залили сусіди. Думали, переклеювати доведеться. Та як стіни й стеля висохли, шпалери розпрямилися. Стики не порозходилися. Від потопу й сліду не залишилося.

Сучасні клеї — німецький "Метилан", французькі "Келід" та "Бостік" — потопу не бояться, пояснили майстри. Упаковка клею на 250 г для вінілових шпалер коштує 12–15 грн.

Але в руках початківців навіть із таким клеєм товсте полотно не пристає добре до стіни, а шви розширюються. Доводиться підклеювати. Шпалери ж недешеві — 70–90 грн рулон. Тому клеїти їх частіше наймають професіоналів. У Києві за роботу беруть $3–5/кв. м. Хоча вінілові шпалери неважко поклеїти й самому.

— Треба, щоб змащені клеєм краї не висохли до того, як ви притрете до стіни все полотнище, — ділиться досвідом 24-річний Сергій Бортко з Березані Київської області. Із вініловими шпалерами він працює десять років. Зараз робить ремонт у трикімнатній квартирі на столичній вулиці Садовій. — Паперова основа має просякати клеєм 15–20 хвилин. Тоді лист пристане міцно. А стіну треба ґрунтувати розчином клею.

Основа має просякати клеєм 20 хвилин

Починають із підготовки стін. Старі шпалери варто обробити спеціальним засобом "Келід". Верхній шар розбухає і легко відстає, залишаючи на стіні гладку паперову основу. Майстри-шпалерники зі столичних господарчих ринків за цю роботу беруть $0,5–1/кв. м. Якщо ж стіни нерівні, з тріщинами та дірками, їх шпаклюють. Штукатури вирівняють стіни за день, по $2–4/кв. м. Клеїти шпалери можна за два-три дні, щойно висохне стяжка. Тепер клеять лише впритиск, тому байдуже, звідки починати. На кожній стіні виском визначають вертикальну лінію, по якій накладають першу смугу. Одноколірні шпалери нарізають на 5–10 см довшими за висоту стіни. Якщо треба стикувати малюнок на смугах, краще давати запас 20 см.

Сергій Бортко нарізає 8–10 листів і складає їх один поверх одного на клейонці. Так уберігає від клею лицьову поверхню. Готовий розчин наливає в пластиковий лоток для фарби. Використовує також пластиковий шпатель і валик завширшки 25–30 см із коротким велюровим ворсом. Валик умочує в клей, зайве витискає на ребристій поверхні лотка. За хвилину обробляє валиком триметрове полотнище, напливи клею знімає пластиковим шпателем. Щіткою підмащує краї.

— Краї важких вінілових шпалер змащую клеєм "Келід-плюс" по 17 гривень, — каже Сергій. — Ніколи не відстають. Його використовую і для стелі.

Щоб не підсихало, Сергій складає полотно гармошкою змащеною стороною всередину. Так само обробляє усі листи. Потім із помічником клеять їх один за одним на стіну. Під стелею робить напуск на 3 см і притирає полотно від стику до іншого краю. Поступово розгортає його вниз по вертикалі.

— Гладкі вінілові шпалери розгладжую валиком та щіткою, — Сергій разом із помічником притирає лист до стіни. — А шовкографію та рельєфні полотна — лише м"якою щіткою.

За 15–20 хв. обрізає напуски під стелею та на підлозі. Міцно притискає під стельовим плінтусом широкий металевий шпатель і проводить по краю малярським ножем. За опалювальними батареями запускає по 15–20 см полотна.

— Більше не треба, бо з часом усе одно відклеїться, — радить Сергій. — Стінку треба зафарбувати, колір підібрати під шпалери.

За шість-сім годин Сергій із помічником обклеюють стіни в кімнаті на 20 кв. м. На стелю пішло стільки ж часу. Початківці з роботою упораються не більш як за два дні, вважає Бортко.

Сім порад початківцям

— Старі шпалери знімуться легко і рівно, якщо обробити їх засобом "Келід".
— У виборі клею враховують тип вінілових шпалер (гладкі, шовкографія, важкі, флізелінові); його зазначено на упаковці.
— Полотнища нарізають із запасом 5–10 см.
— Клей швидко намащують велюровим валиком, надлишки збирають. Краї змащують щіткою.
— Полотнище складають гармошкою і залишають на 20 хв.
— Валиком або щіткою лист притирають до стіни, поступово розгортаючи гармошку донизу.
— Шпалери клеять упритиск.

Для дітей вініл безпечний

— Немає жодних обмежень у застосуванні вінілових шпалер для спальні чи дитячої кімнати, — запевняє 33-річна Олена Проскуріна, заступник директора столичної компанії "Пентаімпекс", що спеціалізується на оздобленні інтер"єрів. — І німецькі "Раш" та "Ерфурт", і українські "Славянские обои" виготовляють продукцію з екологічно безпечних фарб, нетоксичних латексів.

Зараз ви читаєте новину «Як поклеїти важкі вінілові шпалери». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі