четвер, 05 лютого 2009 19:00

Африканських равликів купають раз на тиждень

Автор: фото: Наталія ЧУБЕНКО
  Киянин Сергій Пімкін купає равликів під струменем теплої води. Слідкує, щоб не намокнув отвір між панциром і ногою. Через нього молюски дихають
Киянин Сергій Пімкін купає равликів під струменем теплої води. Слідкує, щоб не намокнув отвір між панциром і ногою. Через нього молюски дихають

"Роздаю одномісячних равликів виду Ахатина фуліка, кількість необмежена", — таке оголошення розмістив в Інтернеті 26-річний киянин Сергій Пімкін. Африканських равликів чоловік тримає понад рік. Перших слимаків подарувала подруга Дарина. Екзотичних молюсків їй привезли з Танзанії.

— Це перший приплід слимачків, — розповідає Пімкін, показує новонароджених равликів. Кожен завбільшки з дрібну суницю. До двох років вони ростуть. — Народилося майже сотня. Віддаю безплатно тим, хто відгукнувся на оголошення. Половину вже замовили.

10 равликів для редакції Сергій віддав у пластиковому контейнері. Присипав їх сумішшю землі й кокосового субстрату. Застеріг, щоб підтримували вологість і тепло.

Дорослі ахатинці заледве вміщуються на долоні, виростають до 12 см завдовжки. Вони невибагливі у догляді, не виділяють запаху. Їх найчастіше заводять люди, яким бракує часу вигулювати домашніх тварин. На пташиному ринку на Куренівці у Києві дорослі равлики коштують від 25 до 50 грн.

У Сергія Пімкіна равлики живуть у трьох пластикових тераріумах. Дорослий молюск потребує посудини на 10 л. Кокосовий субстрат чоловік купує в зоомагазині. Як альтернатива може бути торф чи ґрунтосуміш для квітів "Бегонія". На дно тераріуму кладе керамзит. Можна посіяти траву, її їдять молоді слимаки. Камінці класти небажано, бо молюски можуть пошкодити панцирі.

Тераріум потрібно щодня очищати від слизу равликів і посліду. Ґрунт час від часу слід просушувати.

Молюсків годують квітами фруктових дерев

За температури понад +22°С слимаки активні. Коли в кімнаті менш як +15°С,  зариваються в субстрат і впадають у сплячку.

Щонайменше раз на тиждень ахатинів купають під струменем теплої води.

— Купатися равлики люблять, — каже Пімкін. — Коли підношу їх до крана, тягнуть голови до води.

Африканських равликів годують овочами, фруктами, кормами для собак, котів і риб, квітами фруктових дерев, вівсяними пластівцями.

— Ахатини невибагливі до їжі, — розповідає чоловік. — Крім екзотичних папаї, бананів і авокадо залюбки їдять яблука, листя капусти й варену картоплю. Два дорослі равлики за ніч з"їдають огірок середнього розміру.

Сергій Пімкін годує молюсків печивом і грибами. Застерігає, що їм не можна давати солені, копчені й солодкі продукти. Також небажано годувати макаронами.

Їжу чоловік кладе цілою. Дрібнить лише для малих равликів. Годує ввечері, а наступного дня прибирає недоїдені шматки.

— На верхніх вусиках у тварини є своєрідні очі, — Сергій бере до рук дорослого молюска. — Нижніми вона захоплює їжу й перетирає радулою — своєрідними жорнами.

Щоб слимаки мали міцну мушлю, їх підгодовують кальцієм. Для цього в їжу додають подрібнену шкаралупу яєць, мінеральний камінь для гризунів чи крейду.

Ахатинці — гермафродити. Статевої зрілості вони досягають через півроку після народження. Найчастіше молодші слимаки запліднюють старших. Молюски здатні й самозапліднюватися.

Із яєць, відкладених у пісок, за декілька тижнів народжуються равлики. За рік слимак може зробити до п"яти кладок, у кожній до 200 яєць.

Молоді молюски люблять подорожувати

Суходільні слимаки виду Ахатина фуліка походять із тропічних лісів східної Африки — Кенії й Танзанії. Згодом вони переселилися на Мадагаскар і Сейшельські острови. На початку минулого століття ахатинів знайшли у Шрі-Ланці, Індії, на Тихоокеанських островах.

Учені вважають цих слимаків найрозумнішими серед молюсків. Ахатини здатні запам"ятовувати, де знаходиться їжа, й повертатися на те ж місце. Равлик може повернутися за 30 м на попереднє місце. Молоді слимаки люблять подорожувати.

У Європі ахатинів почали розводити як делікатес. Вони більші, ніж виноградні слимаки.

Зараз ви читаєте новину «Африканських равликів купають раз на тиждень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі