середа, 05 жовтня 2011 12:51
Михайло Гончар
Михайло Гончар
Директор енергетичних програм центру "Номос"

"Газпром" хоче вершити долю української політики та економіки

Українські ЗМІ розповсюдили інформацію, що "Газпром" вже приготував Україні відповідь на можливе розірвання "газових" контрактів. Мовляв, російський монополіст після цього просто продаватиме газ своїм дочірнім підприємствам в Україні - "Газпромзбут-Україна" і "УкрГаз-Енерго".

Якщо це дійсно так, то, на перший погляд, цей гіпотетичний крок нібито несподіваний. Адже українська сторона на "газових" переговорах як в особі вищих керівників держави - президента та прем'єра, так і на оперативному рівні неодноразово підкреслювала: не дивлячись на те, що контракт "Нафтогазу" і "Газпрому" від 19 січня 2009 року не влаштовує, бо він "кабальний", тим не менш його будуть виконувати. Принаймні поки умови не переглянуть або поки не буде підписано інший, більш вигідний. То про яке ж розривання контракту йдеться?

Треба пригадати, що "Газпром" підозрюють, як на мене, не безпідставно, у виношуванні планів не тільки оволодіти газотранспортними системами країн, до яких він постачає газ, але і напряму вийти на його кінцевих споживачів, усуваючи від справ національні компанії. Спроби втілити у життя такий сценарій призвели до того, що Єврокомісія запідозрила російського монополіста у порушеннях антимонопольного законодавства, і його європейську штаб-квартиру в Берліні обшукали.

Тепер же "Газпром", вочевидь, хоче зробити в Україні те, що не вдалося в Європі. І при цьому використовує поточну ситуацію, яка склалася на "газових" переговорах. Якщо вірити ЗМІ, то виходить, що російський монополіст, ігноруючи заяви української влади, проводить лінію, що Україна нібито збирається розірвати чільні "газові" контракти, а тому компанія вільна робити все, що що хоче. Це, у свою чергу, розв'язує руки "Газпрому" у безпосередньому виході на українських споживачів через "дочки", що діють у нашій державі.

Для нас такий розвиток подій є неприпустимим. Адже у разі, якщо "Газпром" отримає безпосередній доступ, українські споживачі отримають максимальні ціни на газ. Він зацікавлений у отриманні найбільшої виручки, тому "дочки" російського монополіста не стануть відходити від рекомендації Міжнародного валютного фонду вирівняти тарифи на газ на внутрішньому ринку: щоб ціни для непромислових споживачів були такими ж, як і для промислових. "Газпром" навіть у середині Росії реалізує політику, спрямовану на так звану рівнодохідність. Вона передбачає, що вартість газу на внутрішньому і зовнішньому ринках була приблизно однаковою. І робиться це через підняття цін саме на внутрішньому ринку, тобто для споживачів у своїй же країні.

Тим паче "Газпром" не буде лояльним до ринку газу в Україні. З якого дива? Навпаки, враховуючи перипетії сучасного російського політичного життя і обрання "нового-старого" президента, що вже фактично вирішено, швидше за все, владі Росії дуже бажано зробити певний, так би мовити, пільговий період для росіян у плані цін на газ. І якщо "Газпром" дійсно хоче вийти на постачання газу в Україну через свої "дочки", то зробити такі пільги найлегше буде за рахунок українців. У цьому разі Україна не зможе розраховувати ні на знижки, ні на поблажки у вигляді відтягування в часі підписання чергового контракту.

Вихід "Газпрому" по постачання газу "дочкам" позначиться і на українському олігархаті. Протягом року-двох всі їхні активи в українській ГТС та підприємствах, що залежать від постачання газу, фактично опиняться під владою "Газпрому". Росіяни для цього можуть використати цінові аргументи або просто обмежать постачання газу кінцевому споживачеві. Технологічно це зробити дуже просто, враховуючи особливості нашої "труби". І після нетривалого часу активи українських олігархів стануть поживною здобиччю для олігархів російських, бо ж з боку перших дефіциту замовлень газу не буде.

Отже, якщо цей неприємний для нас сценарій буде реалізовано, "Газпром" отримає можливість власноруч формувати ціни на українському ринку. Тоді український уряд і президент стануть для нього просто, так би мовити, атрибутами, які існують у паралельному світі.

"Газпром" хоче вершити долю політичних та економічних суб'єктів у будь-якій країні, куди він приходить. Такого ступеня свободи йому поки не вдалося отримати в Євросоюзі. Але це те, на що він розраховує у Білорусі та Україні. Авторитарний режим білоруського президента Олександра Лукашенка доживає останні роки. Глава Білорусі погодився на продаж росіянам державних акцій "Белтрансгазу". Це свідчить про те, що білоруське диво добігає кінця. І далі у них - "Все буде "Газпром". Україна на черзі?

Зараз ви читаєте новину «"Газпром" хоче вершити долю української політики та економіки ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

13

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі