четвер, 27 червня 2013 12:50
Олексій Гарань
Олексій Гарань
Професор політології НаУКМА

Опозиція має відмовитись від примітивних гасел

Екс-міністр внутрішніх справ Юрій Луценко закликав опозицію запропонувати конкретний план дій і команду до виборів президента у 2015 році, аби відновити довіру суспільства, а не висувати чергового "вождя".

Це правильний підхід. Дійсно, традиційно українські виборчі кампанії мало акцентують увагу на конкретних планах, перетвореннях, тобто на тому, що саме необхідно робити. Зазвичай, висуваються якісь або дуже абстрактні гасла, або дуже примітивні (наприклад, які ділять країну за принципом свій-чужий).

Це саме стосується команди. Якщо ми візьмемо за зразок партії, які є в Європі, то вони йдуть на вибори з достатньо чіткими програмами, і виборці дійсно знають, що очікувати, коли вони оберуть певного кандидата. Окрім того, більш-менш відома команда, яка буде претендувати на посади. Не завжди це відомо з точністю до одного прізвища, але таке відбувається.

У нас же, зазвичай, все відбувалося не так. Тобто запропонований підхід Луценка правильний, але постає питання: наскільки вдасться його втілити в життя. Достатньо реально виробити план дій в країні. Зрештою, й так відомо, що треба робити.

Ми пам'ятаємо, що після обрання Ющенка була комісія "Блакитної стрічки", яка дала конкретні рекомендації: що треба робити в кожній сфері. Після того неодноразово були різні програми модернізації країни, в тому числі, які розроблялися коаліціями неурядових організацій. Проте, на реалізацію такого плану необхідна політична воля. А є ж галузі, які необхідно терміново реформувати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Луценко розповів, за що українці мають дякувати Ющенку і Януковичу

Стосовно команди із персоналій, то це зробити важче. Можливо, простіше буде це зробити ближче до виборів. Чому? Ми бачимо зараз кілька колон опозиції, але, зрештою, не знаємо, хто стане єдиним кандидатом, і в якому турі це станеться.

Тому, зрозуміло, що навколо цього відбуватиметься боротьба різних команд. Кожна команда намагатиметься просувати своїх людей. Тут лише можна уявити приблизне коло претендентів на посади. А поки, головне, щоби опозиція визначилася чи буде єдиний кандидат в першому турі, та чи взагалі буде він. Але відповідь на це питання ми отримаємо не зараз.

Необхідно відновити довіру суспільства. Знов йти на вибори за принципом: "Влада погана, тому голосуйте за нас" - це не оптимально. Та й навряд чи можна продовжувати ділити країну за принципом "свій-чужий", або за регіональною ознакою.

Для цього опозиція має висувати реалістичні гасла та виконувані завдання. Щоб не було такого, як із зустріччю з президентом: спочатку добивалися її, а потім Тягнибок і Кличко вирішили, що йти не треба. Якщо ухвалюється рішення, то треба його дотримуватися, виступати єдиним фронтом.

Важливо, аби опозиція досягала успіхів в конкретних справах, захистила конкретних людей. Треба доводити справи до логічного кінця, аби показати: опозиція може домогтися результатів, а не просто казати, що влада погана. Це і питання київських виборів, і по п'яти округам, де досі не призначили вибори, і щодо "тітушків". Тоді і буде довіра суспільства.

Зараз ви читаєте новину «Опозиція має відмовитись від примітивних гасел». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

86

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі