середа, 18 січня 2012 17:13

Зріс акцизний збір на бензин

 

П'ятниця, 13 січня, 11.36

У сесійній залі Верховної Ради гасне світло. За кілька секунд з'являється. У цей час "регіонал" 60-річний Ярослав Сухий критикує з трибуни голову комітету з питань свободи слова та інформації Андрія Шевченка, 35 років.

- Це Ахметов витворяє, - жартує про світло хтось із опозиціонерів. У грудні більшість акцій "Київенерго" придбала компанія ДТЕК, яка входить до групи Ріната Ахметова System Capital Management.

- Придурок, - каже Сухий. - Надайте медичну допомогу чоловіку. У нього після травми голови постійно зашкалює.

- Я прошу, ну, будь ласка, ну, шановні колеги, побійтеся Бога, - заспокоює 56-річний спікер Володимир Литвин. - Говоріть, Ярославе Михайловичу.

- Звуку немає, - Сухий повертається до президії й розводить руками.

- У мене тут працює, - відповідає Литвин.

Світло ще раз зникає та з'являється. Починає працювати мікрофон.

- Андрію Віталійовичу, шановний, ви не дозріли до цієї посади, - продовжує Сухий. - Замість самокритичної оцінки ми від вас почули декларації. Вам не здається, що це надто нескромно: Андрій Шевченко як гарант свободи слова в Україні?

Об 11.40 Шевченка знімають з посади. "За" голосують 245 народних депутатів

А в цей час:

54-річна Надія Мартинець підходить до хлопця в чорній болоньєвій куртці на другому пероні Стрийського автовокзалу у Львові.

- Ви в Пшемишель їдете? - питає. - Візьмете пляшечку горілки через кордон? Візьміть, будьте добрі.

Із десяток пасажирів чекають на рейсовий автобус Львів - Перемишль. Він відправляється опівдні, квиток коштує 60 грн. Половина пасажирів - жінки-перекупниці, везуть у польське прикордонне містечко Медика горілку та цигарки. На пляшці заробляють 7-9 грн, на пачці - 4-5. За законом, через польсько-український кордон одна людина може перевезти лише пляшку спиртного та пачку цигарок. Тому спекулянти просять допомоги в туристів.

- Я взяла три пляшки "Меdoff", щоб дорогу хоч трохи відбити. А їду в Медику на закупи перед Старим новим роком. На 300 гривень наберу м'яса, фруктів, солодощів. Там усе майже вдвічі дешевше.

Черкаска Валентина Калашникова, 44 років, у дворі приватного будинку замикає ланцюгом пластиковий контейнер для сміття. Кілька днів тому безкоштовно отримала його від міської влади. Ними замінили поліетиленові пакети.

- На цепу прив'язаний, щоб не вкрали. У нас такі бомжі, що за пляшку можуть продати любий ящик. Але якщо кожен раз відв'язувати й перти на вулицю, то це дуже незручно. Поки що й далі в пакет збираю. Стоїть он у веранді, бо на дворі чужі коти лазять та  рвуть. А в той день, коли забирають сміття, виношу й підвішую на стовп. Люди так не роблять. Скільки цих порваних пакетів валяються. Може, через це й привезли контейнери. Тепер така морока.

27-річний В'ячеслав Андрієнко з Полтави телефонує на підприємство "Полтава-холод".

- До вас є претензія, - каже. - Вчора дружина купила пачку масла "Полтавське" в підземному переході біля зупинки "Фурманова". Відкрила, а воно вонюче й зверху наліт у палець. Від дати виготовлення трьох місяців не пройшло. Як нормально зберігалося б, можна їсти. Ви виробник, маєте дивитися за якістю і як продають ваше масло.

Чоловікові обіцяють розібратися в ситуації. Записують номер телефону та робочу адресу. Ввечері, близько 17 год., до будівлі, де працює В'ячеслав, під'їжджає автівка. Викликають чоловіка телефоном.

- Вийшла жінка в шикарній шубі, - каже Андрієнко. - Не назвалася. Тицьнула мені пачку масла. Зіпсоване забрала. Сказала, аби дивився в майбутньому на термін зберігання. Не вибачилася навіть. Сіла в машину й поїхала.

У магазині 250 гр. масла "Полтавське" коштує 14,8 грн.

Що робили минулого тижня в міліції

Цілу ніч на 9 січня кримські даїшники й міліціонери ловили "КамАЗ" із кількома тоннами фекалій. Увечері асенізаційну вантажівку вкрали в селищі Коктебель двоє мешканців міста Судак. Хотіли покататися.

Лейтенант Оржицького райвідділу міліції на Полтавщині зняв із чужої банківської картки близько 2 тис. грн. Запевняє, що знайшов її на вулиці. 12 січня районна прокуратура порушила проти нього кримінальну справу.

 

З 1 січня 2012-го чиновники зобов'язані декларувати не тільки свої доходи та витрати на купівлю нерухомості, землі, машин, а й прибутки родичів, які живуть з ними під одним дахом. Робити це повинні не тільки перші особи держави, а й депутати всіх рівнів, мери та їхні заступники, судді, міліціонери, податківці, прокурори, митники. Графу про витрати заповнюватимуть, лише якщо разова покупка коштує не менш як 150 тис. грн. Штраф за невиконання вимог - до 425 грн.

З 13 січня зріс акцизний збір на бензин. Через це дизпаливо подорожчає на 60 коп., а бензин - на 20, вважають експерти.

Позов до Вищого адміністративного суду проти президента Віктора Януковича за скасування Дня свободи 22 листопада та перенесення його на 22 січня подала Рівненська обласна організація Української народної партії. Конституція не дає главі держави права скасовувати укази свого попередника.

 

"Погляньте уважно на списки кандидатів, які рекомендовані до призначення на посади суддів. Ви побачите, що маже 90 відсотків - це діти чи прямі родичі нинішніх суддів, прокурорів, міліцейських керівників та СБУшників, або інших представників так званої еліти"

Дмитро ГРОЙСМАН, координатор Вінницької правозахисної групи, про судову систему України

 

2 000 000 000 євро витратили українці на інтернет-покупки 2011 року, за даними асоціації учасників електронного бізнесу.

 

Міністерство освіти України запропонувало перейменувати колонію, де сидів Віктор Янукович, на ліцей з підготовки молодих політиків.

Влада порадувала чорнобильців: з 1 січня вони отримуватимуть удвічі більше... і не тільки від "Беркута".

Кажуть, усі знівечені білборди із зображенням Януковича отримають статус учасників бойових дій.

Аліна Айвазова стала ювілейною, тримільйонною жителькою Києва, яку розвів Черновецький.

 

Зараз ви читаєте новину «Зріс акцизний збір на бензин». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі