четвер, 28 липня 2022 09:21

Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою

Четвер, 14 липня, 9:38

– Куди ми йдемо, зайченя, до Алли? – перепитує 33-річна Ірина Дмитрієва з Вінниці в доньки, 4-річної Лізи. Записує відео для соцмереж. Дівчинка у відповідь усміхається, штовхаючи рожевий візок.

– Це було останнє відео, що записали дівчата. Ішли на заняття до логопеда, – каже подруга Ірини Лідія Войтенко. – За 2 години поверталися площею Перемоги. У той момент поряд вибухнула російська ракета. Іра – у важкому стані. Її прооперували. А Ліза загинула. Вона була єдина донька. Народилась із синдромом Дауна. Тоді Іра почала вести сторінку в інстаграмі. Розповідала про успіхи доньки, ділилася порадами щодо виховання сонячних дітей. Працювала дизайнеркою в Києві. Виїхала до Вінниці наприкінці лютого. Там у неї живе мати.

Росіяни поцілили ракетою в будівлю з офісними приміщеннями та медичним центром. Також постраждали Будинок офіцерів, розташовані неподалік житлові будинки й авто. Загинули 23 людини, серед них троє дітей.

– Атаки Росії на мирні українські міста – не помилка, а схвалена військова стратегія, – каже радник президента Михайло Подоляк, 50 років. – Ворог не може перемогти Збройні сили України в бою, тому вдається до варварства – терактів, руйнування інфраструктури та масових убивств мирного населення. У Кремлі живуть за посібниками з ведення воєн середньовіччя. Вірять, що жорстокі злочини можуть зламати волю українців. Але це не працює. Кожен теракт об'єднує суспільство. Настане час розплати

Автор: GettyImages
  Спалені автівки стоять у центрі Вінниці 14 липня. Росіяни обстріляли місто чотирма ракетами ”Калібр” із підводного човна в Чорному морі. Дві вдалося збити. Загинули 23 людей. П’ятеро – у критичному стані
Спалені автівки стоять у центрі Вінниці 14 липня. Росіяни обстріляли місто чотирма ракетами ”Калібр” із підводного човна в Чорному морі. Дві вдалося збити. Загинули 23 людей. П’ятеро – у критичному стані

А в цей час:

82-річна Лідія Домрова перебирає яскраві речі серед вулиці у Кропивницькому. Повз проходять люди, оглядаючись на жінку.

– Вона продає свої хустки, серветки, скатертини, – говорить місцева жителька Анастасія Тарасюк. – Попри поважний вік і хвороби, сидить на цій лавці щодня.

За вторговані гроші Лідія Домрова купує шкарпетки для військових.

– Хочу бути корисною, – каже. – Продаю все новеньке, що маю. Інколи люди просто так помагають. Дають, скільки можуть. Усе витрачаю на шкарпетки. За два місяці передала солдатам 220 пар. Недавно повз мене пробігали. Кажу, дитино, іди до мене, а він: "Немає коли, їдемо в Луганськ". Я все ж перестріла їх і віддала речі. Той мене так міцно обійняв і заплакав. І не втрималася, стояла у сльозах.

– Як вам? Зацікавлені? Тут і природа хороша, комунікації поруч, – запитує 38-річний Іван Зарічний у молодого подружжя, показуючи земельну ділянку неподалік Ужгорода. – Прошу подумати швидше, бо гроші треба терміново. Я вам днями зателефоную.

Ділянка Зарічному дісталась у спадок. Планував звести тут дерев'яний будинок і приймати туристів.

– То була моя мрія. А тепер продаю за безцінь, бо маю погасити кредити, – розповідає Іван. – Брали з дружиною на будівництво свого дому й ремонт. Коли почалася війна, відправив її з донькою в Чехію. А недавно подзвонила й заявила, що розлучається. Зустріла якогось волонтера-іноземця. З дому нашого маю виїхати, бо оформлений на неї. Якщо не захочу, то приїде судитися. Я лишаюся голим-босим, але сперечатися не буду, хай краще там дитина моя живе. Віддам кредити й піду у військо.

Реальність перевершила всі очікування

Після варварського вторг­нення Путіна в Україну та несподіваної спроможності України стримувати Росію, шокуючої відмови Німеччини від загравання з Кремлем, абсолютно несподіваного рішення Євросоюзу надати Україні статус кандидата в члени, очевидним стає те, що ще кілька місяців тому здавалося неможливим, що перевершило всі очікування і стало реальністю.

Україна має підтримку понад 50 країн, НАТО, ЄС та Великої сімки. Важке озброєння ось-ось потече у великих кількостях. ЗСУ вдасться зупинити подальший наступ росіян і витіснити їх з усіх окупованих територій, включаючи Крим і Донбас.

Олександр МОТИЛЬ, професор політології університету Рутгерса в Ньюарку

Ми не злякаємося

Гібридна війна передбачає гібридні перемоги. І вбиті діти у Вінниці сприймаються московитами не меншими звитягами, ніж окупація Сіверськодонецька чи Маріуполя. Тож, якщо не виходить на фронті, російські ракетники будуть клепати для свого люмпена перемоги над жінками й дітьми.

Це неприємна правда. На жаль, Вінниць у нас іще буде не одна і не дві. І що ближчою буде перемога, то більше буде жертв серед цивільних. Маємо через це пройти.

Але є й хороші новини. Чому вони луплять по цивільних? Бо в розумінні наслідків виходять зі свого світогляду. З того, як вчинили б русскі, якби по них прилітало в якусь срану Твєрь. Виходячи зі свого світогляду сцикунів, вони намагаються кошмарити нас, щоб і ми злякалися. Але ж ми принципово інші!

Ми не злякаємося. Ми будемо наливатися не страхом, а люттю і плекати помсту. І коли над Донець­ком та Сімферополем замайорять українські прапори, на Росії не вистачить памперсів – так сратимуть у штани билинні лапотні богатирі, що нині радіють дитячим смертям у Вінниці.

Сергій МАРЧЕНКО, експерт ринку та праці

  Із російського ринку після 24 лютого пішли 1157 компаній. Це в декілька разів більше, ніж за 20 років політики апартеїду в Південно-Африканській Республіці, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу. ”Можна лише дивуватися впертості, з якою Путін вирішив знищити свою країну”, – вважає художник Олег СМАЛЬ
Із російського ринку після 24 лютого пішли 1157 компаній. Це в декілька разів більше, ніж за 20 років політики апартеїду в Південно-Африканській Республіці, заявив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на онлайн-брифінгу. ”Можна лише дивуватися впертості, з якою Путін вирішив знищити свою країну”, – вважає художник Олег СМАЛЬ

Нові правила отримання водійського посвідчення запрацюють із 24 липня. Навчання розділять на теоретичну і потім практичну частини. Після кожної складатимуть окремий іспит.

Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою, пояснив Генеральний штаб. Нині є потреба у фахівчинях з медицини, радіотехніки і харчових технологій.

У зв'язку з воєнним станом в Україні діти з інвалідністю можуть проходити комісію дистанційно, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я. Для цього потрібне направлення від лікарсько-консультаційної комісії.

"Своїми погрозами Росія вже відштовхнула весь Євросоюз і більшу частину світу. Так, завжди потрібно реагувати на те, що говорить така агресивна держава. Не варто здригатися від кожної їхньої заяви. Ми повинні продовжувати роботу", –

Гітанас НАУСЕДА, президент Литви

Вирішив збирати гроші на похорон Путіна. Щодня відкладаю по 20 гривень. У день його смерті ці кошти передам волонтерам. На що потратимо, ще не придумав. Хочу щось особливе.

Антон ДОРОЖКО

До мене з Харкова переїхала подруга. Віддала їй свою квартиру, поки не відновить своє житло. Ми з чоловіком переїхали жити в будинок. Десь через місяць я хотіла забрати деякі речі. Слухавки вона не брала. Двері відчинив незнайомий чоловік. Виявилося, подруга здала мою квартиру в оренду і заробляє.

Світлана ОНИЩЕНКО

Сусідка 50 років живе в Черкасах, але марить росіянами, називає найкращим народом. Якось сказав їй, якщо так подобається Росія, то нехай продає квартиру і переїжджає. Відповіла, що не поїде, бо там пенсіонери живуть погано.

Ігор ВЕРТИЛЬНИК

На початку війни в наше село почали приїжджати переселенці. Багато було жінок із дітьми. Місцеві волонтери роздавали харчі й речі. А я вирішила зробити пакунки з гігієнічною косметикою. Роздавала їх біля магазину. Було тепло від вдячності.

Ірина ДОВГАЛЬ

  Сергій  Борщевський, письменник,  перекладач, дипломат
Сергій Борщевський, письменник, перекладач, дипломат

В Росії намірилися замінити посаду президент на правитель.

Байдуже, президент він чи правитель,

Цар, фараон, король чи вседержитель,

Бо, хоч би як назвався, мов на зло

Давно відомо всім, що він Пуйло.

* * *

Підкаже інтуїція

(Й це неспростовна правда):

Російська опозиція

Така ж бридка, як влада.

Окупанти ті, що вкрали прикраси,

Пробивались потім з ними до траси.

Не пробились – повбивали їх наші:

Залишились без прикрас окупантші.

* * *

У Краснодарському краю нашестя сарани.

Поля в Росії нищить сарана,

Тепер від Соловйова ждіть істерики,

Мовляв, підступно Києву вона

Надходить за лендлізом із Америки.

1800 заявок про колаборантів подали українці через бот "єВорог", інформує пресслужба Міністерства цифрової трансформації

 

Син пішов у ЗСУ. Переживала, що потрапить на війну без потрібної амуніції, бо знайомі постійно говорили, що армію погано одягають і годують. Однак сину видали все необхідне. Казав, що й на службі все в порядку. Коли розповіла про це товаришам, не повірили.

Анна КОСЕНКО, 43 роки, продавчиня, Вінниця

Жінка намалювала на плакаті похорон Путіна, лишивши на аркуші порожні місця. Це повісили в ліфті й залишили поряд ручку й олівець. Наступного дня сміялися всім під'їздом. Хтось розмалював обличчя, хтось домалював Лукашенка й усю російську верхівку, хтось писав матюки. Композиція вийшла весела. Бадьорить, коли заходиш у ліфт.

Олег ХАМАЗА, 44 роки, автомеханік, Житомир

Упродовж усієї війни закидаю кошти на армію, працюю і сплачую податки, відмовилася від російської музики і книжок. Недавно задумалася про гігієнічні товари і продукти. Визначила компанії, що не вийшли з ринку РФ. Тепер ходжу в магазин тільки зі списком.

Оксана СТРИКАЛЬ, 32 роки, фрилансерка, Конотоп Сумської області

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Жінок братимуть на військовий облік лише за їхньою згодою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі