середа, 15 квітня 2020 10:30

Збірній України треба було грати на Євро цього року. Перенесення турніру може її надломити

Фінальна частина футбольного Євро мала починатися 12 червня 2020 року. Через пандемію Європейська спілка футбольних асоціацій відтермінувала старт на рік. Змагання розпочнуться 11 червня 2021-го.

Серед учасників – збірна України. Подолала відбірковий турнір і посіла перше місце в групі. Випередила Португалію – колишнього чемпіона – та Сербію, учасника Кубка світу-2018. Команду тренера 43-річного Андрія Шевченка оцінювали як одну з найсильніших українських збірних в історії. Як перенесення фінальної частини Євро вплине на неї?

– До відтермінування Євро можна підходити з двох точок зору – ідеалістичної та матеріалістичної, – каже 63-річний Віктор ГРАЧОВ, колишній нападник донецького "Шахтаря".

– Боюся, що у збірної зникне переможний настрій. Перенесення Євро може надломити команду. Відчуття, що не використав свого потенціалу, є майже в кожного гравця. Коли почав рух нагору, а тебе грубо обривають обставини – може статися моральний зрив. Тоді за рік ми побачимо не команду, яка приїхала перемагати, а копію збірної на Євро-2016 (програла всі три матчі групового турніру, стала найгіршою в ньому. – Країна).

Цій збірній треба грати зараз. Вона здатна щонайменше вийти з групи й уже цим покращити наші досягнення на попередніх чемпіонатах Європи.

Автор: REUTERS
  Воротареві збірної України Андрію П’ятову під час Євро-2021 має виповнитися 37 років. Він – найстарший футболіст команди, її капітан
Воротареві збірної України Андрію П’ятову під час Євро-2021 має виповнитися 37 років. Він – найстарший футболіст команди, її капітан

А матеріалістична точка зору?

– Критичний вік лише у воротаря Андрія П'ятова. Йому буде 37. Хоча Шовковський у такі роки був у бойовій формі й готувався грати на Євро-2012. Перешкодила травма. Я добре знаю воротаря "Шахтаря". За рік він не втратить форми. Але дублера П'ятова необхідно шукати. Кандидатура очевидна – Андрій Лунін. Йому треба не думати про повернення до "Реала", якому належить за контрактом, а грати так, ніби "Ов'єдо", який орендував українця, – його остання команда. Викладатися тут і зараз. Тоді буде збірна, серйозний клуб.

Ліві захисники – найменш проб­лемна ланка. Віталій Миколенко за цей час має додати класу. Можливо, отримає запрошення від закордонного клубу. Едуард Соболь уже там і лише набирає впевненості. За рік подорожчав із 2,5 мільйона євро до 4. І схоже, на цьому не зупиниться. У перспективі маємо Богдана Михайличенка.

На протилежному фланзі позитиву менше. Олександр Караваєв не прогресує в "Динамо". Сергій Болбат – лише запасний у "Шахтарі" після Додо. Центрбеки Сергій Кривцов і Микола Матвієнко не в тому віці, аби різко здавати. Та Матвієнко за рік або забуде історію з "Арсеналом" (англійський клуб у лютому хотів купити захисника, але не готовий був заплатити 30 млн євро, які вимагав донецький клуб. Трансферна істерія позначилася на рівні гри Матвієнка. – Країна), або поїде виступати за кордон. З Кривцовим усе гаразд. Микита Бурда після травми повернеться до основного складу "Динамо" й набере форму, яку втратив після піврічного простою. У Дениса Попова з'явиться серйозний конкурент у клубі. Це додасть мотивації чемпіону світу.

Із півзахистом гірше? Складається з немолодих гравців.

– Не думаю. Гравці у віці не є визначальними для цієї ланки. Наступного року Тарасові Степаненку виповниться 32 роки. Це не критично для опорного півзахисника.

Рік Руслана Малиновського в запасі італійської "Аталанти" дасть більше, ніж два роки в бельгійському "Генку" – попередньому клубі. Можливо, клуб із Бергамо продасть лідерів – Алехандро Гомеса і Маріо Пашаліча. Тоді українець матиме більше ігрового часу. З тактичної точки зору, йому легше буде зрозуміти вимоги італійського штабу нашої збірної (головному тренеру Андрієві Шевченку допомагають два фахівці з Апеннін. – Країна). Руслан розкрутиться, зробить собі ім'я. Наступного року йому буде 28 – золотий вік для футболіста.

Інша річ – фланги атаки. Коноплянці й Ярмоленку зараз по 30. Одна річ – сидіти на лавці, коли тобі 22 роки, а інша – коли вже за 30. І кожен новий рік – як вершина, яку треба підкорити. І якщо ти не виходиш на поле – це ­катастрофа. ­Коноплянка кілька років тому втратив швидкість. Не може відірватися від захисників так, як робив це на піку кар'єри. Рік очікування не зробить Євгена сильнішим.

Автор: REUTERS
  Андрій П’ятов провів перший матч за національну команду України 22 серпня 2007 року
Андрій П’ятов провів перший матч за національну команду України 22 серпня 2007 року

Ярмоленко може шукати новий клуб (із 2018‑го грає в англійському "Вест Гемі". – Країна). Тривале лікування від травми додає енергії, і в перших матчах він видається чудовим. Але міцності вистачає ненадовго. Щоб бути сильним на Євро, треба відмінно пройти чемпіонат Англії, уникнути нових травм, зберегти запас емоцій. Сумніваюся, що це Андрієві до снаги. От зараз, після травми, він був би переконливим.

Від Віктора Циганкова і Марлоса не знаєш, чого чекати. Віктор важко входить у сезон і краще показує себе на його фініші. Можливо, червень – найвдаліший місяць для нього. І перенесення гри на рік не здається трагічним. Марлосу ж у червні наступного року виповниться 33. Хороший вік для виходу на заміну, але важкий для виснажливого графіка чемпіонату Європи.

У нападі з Жуніором Мораесом така ж ситуація?

– Можливо, й гірша. Наступного року Жуніору буде 34. Може взагалі на Євро не потрапити. На рівні чемпіонату України грає ефективно, на рівні збірної – не надто. Боюся, що Романові Яремчуку – основному нападнику – альтернативи взагалі не буде. Але тут теж не все однозначно. Зараз він лідер атаки бельгійського "Гента". А якщо гравця влітку продадуть, як було з Малиновським? А раптом у новому клубі доведеться грати по 10–15 хвилин або й сидіти на лаві запасних?

Єдиний, кому ця пауза піде на користь, – Артем Бесєдін (дискваліфікований до 19 грудня цього року за вживання забороненого препарату. – Країна). Але він не гравець основи збірної.

Якими інші збірні будуть за рік?

– Команда Нідерландів – молода, вперта й наполеглива. Може стати головним фаворитом Євро. Австрія залишиться на нинішньому рівні.

Зараз ви читаєте новину «Збірній України треба було грати на Євро цього року. Перенесення турніру може її надломити». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі