четвер, 17 червня 2021 09:49

Збірна України може змінити тактику гри

11 червня стартує фінальна частина Євро-2020/2021 з футболу. Серед 24 учасників – збірна України. На груповому етапі наші зіграють проти Нідерландів 13 червня, 17 – з Північною Македонією, 21 червня – проти Австрії. Дві команди з групи гарантовано вийдуть до 1/8 фіналу. Така можливість буде, і якщо станемо третіми. На що спроможна наша команда?

– Фінальну частину Євро-2020/21 перенесли на рік через пандемію. Є думка, що торік нам було вигідніше зіграти цей турнір. Мовляв, тоді склад був і молодший, і зіграніший, – каже футбольний журналіст 36-річний Дмитро Литвинов. – Та за цей час сталося багато позитивного. Ми побачили, що у воротах може грати ще хтось, крім Андрія П'ятова. І, ймовірно, ветеран не буде основним воротарем на Євро. Добре зарекомендувала себе пара центральних захисників "Динамо" Денис Попов – Ілля Забарний. Їх хоч зараз можна ставити в основний склад. Вийшов на новий рівень Микола Шапаренко, проявив себе в Лізі чемпіонів Олександр Зубков. Олександр Зінченко перетворився на беззаперечного гравця "основи" фіналіста Ліги чемпіонів і чемпіона Англії, а Руслан Малиновський став найкращим асистентом чемпіонату Італії. Повернувся й зіграв важливу роль у чемпіонстві "Динамо" Артем Бесєдін, а Роман Яремчук забив уже не 10, а 20 голів у чемпіонаті Бельгії. Збірна змінилася за складом, але слабшою не стала. Питання лише в тому, щоб використати її потенціал.

Автор: gettyimages.com
  Руслан Малиновський б’є по м’ячу під час матчу свого клубу, італійської ”Аталанти”, проти ”Болоньї” 25 квітня 2021 року. Українця визнали найкращим асистентом чемпіонату Італії 2020/21
Руслан Малиновський б’є по м’ячу під час матчу свого клубу, італійської ”Аталанти”, проти ”Болоньї” 25 квітня 2021 року. Українця визнали найкращим асистентом чемпіонату Італії 2020/21

Які найвразливіші та найсильніші місця команди?

– Євген Коноплянка отримав травму. Ярмоленку бракує гральної практики. Марлос остаточно втратив швидкість. У цій ситуації маємо шанс побачити, що збірна гратиме без чистих флангових нападаючих. Навряд чи Андрій Шевченко повірить у Зубкова настільки, щоб дати йому місце в "основі". А Віктор Циганков цілком може виступати й на позиції "під нападником" поруч із менш динамічним, але розумним Марлосом. Необхідність перейти на нову схему – потенційно вразливе місце.

Інший момент – голкіпери Георгій Бущан та Анатолій Трубін мають невеликий досвід виходу в топматчах. Однак першому допомогла Ліга націй. Та й обидва зіграли добре в єврокубках.

Щодо сильних місць, повторюся: низка "збірників" демонструвала високий рівень. Тож Україна матиме шанси на три очки в іграх з Північною Македонією та Австрією, і навіть Нідерланди за Франка де Бура мають значно гірший вигляд, ніж за часів тренерства Рональда Кумана.

У команди немає досвіду виступів на континентальних турнірах, вона не проводить поєдинків у червні. Це не стане проблемою?

– Ні. 2006-го була така ж ситуація, а збірна України дійшла до чвертьфіналу Кубка світу. Торік футболісти грали чемпіонат влітку, а "Шахтар" дійшов до півфіналу Ліги Європи.

 

Як вплине відсутність Коноплянки й неоптимальна форма Ярмоленка?

– Якщо Шевченко вирішить залишити схему з двома вінгерами, то з пари Циганкова – Ярмоленко хтось один гратиме на незвичній позиції. Теоретично з флангу міг би атакувати Яремчук, якому доводилося так грати в Бельгії. Та в Шевченка, схоже, за ним буде закріплене місце форварда, Бесєдін відіграв не настільки якісний сезон. Тому реальне рішення – зміна тактики.

Тобто перехід на гру в три центральні захисники?

– Так. Україна має непоганих флангових оборонців – Караваєв – Тимчик і Миколенко – Матвієнко можуть зіграти по всьому флангу. Про Соболя не забув. Але в нього менше шансів, ніж у когось із дуету лівофлангових оборонців. Едуард може переміститися на позицію запасного лівофлангового, якщо когось із пари Миколенка та Матвієнка посунути в центр, де обидва грали чимало матчів цього сезону. Також у Шевченка є можливість сформувати зігране тріо захисників за клубною ознакою, якщо до Миколенка додати Попова й Забарного.

Три центральні беки, два футболісти, які відповідають за фланг, Степаненко, Зінченко та Малиновський – у центрі, Яремчук – на вістрі, з глибини Марлос і Циганков – Ярмоленко – непогано на папері. Побачимо, чи наважиться Шевченко.

Автор: gettyimages.com
  Андрій Шевченко, головний тренер збірної України, дає вказівку команді в домашньому матчі Ліги націй проти Німеччини. Наші програли – 1:2. Київ, 10 жовтня, 2020 року
Андрій Шевченко, головний тренер збірної України, дає вказівку команді в домашньому матчі Ліги націй проти Німеччини. Наші програли – 1:2. Київ, 10 жовтня, 2020 року

Хто стане лідером збірної на Євро?

– У чудовій формі Малиновський. Він у квітні-травні 11 разів поспіль відзначався результативними діями за італійську "Аталанту". Логічно додати Степаненка, який буде найдосвідченішим футболістом "основи", якщо Ярмоленко все ж залишиться на лаві запасних.

Під час турніру хто може заявити про себе?

– Якщо розглядати "заявити" як "перейти після Євро до серйознішого клубу", то виокремив би Забарного, Циганкова і Яремчука. Рік тому додав би сюди Матвієнка й Миколенка, якими серйозно цікавилися в Англії. Однак вони трохи здали. Тому їхнє повернення на топрівень буде приємним, однак не найочікуванішим підсумком турніру.

Який результат для збірної стане успіхом, а який – розчаруванням?

– Як і рік тому, варто очікувати виходу з групи – Україна здатна потрапити принаймні в четвірку найкращих команд, що стануть третіми в групі. Невихід із групи буде розчаруванням. Усе інше – прийнятним результатом.

У 1/8 фіналу забагато варіантів. Навіть при першому місці в групі з Нідерландами, які все ще фаворит, є ризик потрапити на третю команду з квартету F, де грають чемпіони світу французи, чемпіони Європи португальці та "просто" німці. Друге місце виведе на переможця групи А – ймовірно, на традиційно незручних італійців. Нарешті третє місце може вивести на переможця вже згаданої "групи смерті" F або на лідера квартету Е – швидше за все, іспанців. Тож приємних варіантів немає, і поява нашої команди у чвертьфіналі вже буде сенсацією.

Зараз ви читаєте новину «Збірна України може змінити тактику гри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі