середа, 15 квітня 2020 10:30

Запустять відеоуроки "Освітній курс із пошуку роботи" та "Сучасне резюме онлайн"

Субота, 4 квітня, 10:37

46-річна Зоряна Ляшенко міряє температуру у квартирі в іспанському місті Таррагона. Термометр показує 36,6°C. Відкладає його та виходить на балкон. Глибоко вдихає.

Вона – хвора на коронавірус. Заразилася 28 березня на роботі. Працює медсестрою в лікарні.

– Боліли голова й тіло, не відчувала запахів і смаків. Мучила спрага. Згодом з'явилися сухий кашель і діарея, – розповідає. – Тести зробила за чотири дні приватна медична компанія, що обслуговує нашу лікарню. Тепер весь час удома. Маю легкі симптоми, без високої температури. На четвертий день з'явилася сильна тахікардія. Зараз немає. Почуваюся краще, менше кашляю.

В Іспанії живе з матір'ю 78-річною Лідією, чоловіком Еріком, 39 років, і донькою 5-річною Лідою.

– Ізолювалася від родини в кімнаті. Мама так само, бо теж хвора. П'ємо багато чаїв, води. Харчуємося за бажанням. Їжа повинна бути легка, – додає Зоряна. – Чоловік на господарстві, наглядає за дитиною. Я багато читаю, стежу за новинами і роблю дихальні вправи.

Зоряна Ляшенко родом з Івано-Франківська. В Іспанії живе 20 років.

За кордоном від коронавірусу лікуються 167 українців, станом на 5 квітня. Найбільше – в Італії та Греції: 121 та 16. Одужали 15 осіб, померли п'ятеро.

Автор: REUTERS
  Українські лікарі готуються до вильоту в італійський регіон Марке 4 квітня. 20 медиків допомагатимуть колегам лікувати хворих на коронавірус. Лікарі забезпечені всіма засобами індивідуального захисту, говорять у Міністерстві охорони здоров’я. В Італії пробудуть два тижні
Українські лікарі готуються до вильоту в італійський регіон Марке 4 квітня. 20 медиків допомагатимуть колегам лікувати хворих на коронавірус. Лікарі забезпечені всіма засобами індивідуального захисту, говорять у Міністерстві охорони здоров’я. В Італії пробудуть два тижні

А в цей час:

– Нікуди ми не підемо! Що не ясно? – полтавка 31-річна Ірина Бондаренко відбирає 5-літрову каструлю із замаринованим м'ясом у чоловіка Віктора, 34 роки. Ставить на кухні.

Сумку з розкладним мангалом і шампурами відносить на балкон.

– Ти, бува, головою не вдарилася? Всі гуляють, а ми, як дурні, вдома замкнулися, – ­Віктор спускається курити під під'їзд.

Планували поїхати на шашлики в міський дендропарк із чотирма друзями.

– Домовилися днів 10 тому. Позавчора уряд оголосив про жорсткі обмеження, бо коронавірус прогресує. Зрозуміла, що це не жарти. Хіба країна за нормальної ситуації буде закривати все і нищити економіку? – каже Ірина. – З чоловіком із п'ятниці сварилися. Він хотів їхати. Думає, що про коронавірус більше вигадують. Сьогодні поставила ультиматум: або лишаємося вдома, або до кінця карантину з'їжджаю до батьків у село. Психує, але вже не дуже заперечує.

Пара домовляється запросити друзів у гості. М'ясо тушкують із картоплею.

Біля дев'ятиповерхівки в Оболонському районі Києва 29-річний Сергій Ляпота хапає за руку сусіда Михайла Васильовича, 53 роки. Не дає зайти в під'їзд.

– Чого я вас виловлювати маю? Верніть борг! – кричить.

– Пусти! Принесу, – відповідає чоловік. – У лікарні лежав, усе туди пішло. Але на днях зарплату видадуть. Одразу покрию. Клянуся.

Сергій відпускає. Чоловік забігає всередину.

– У матері два місяці тому випросив 2 тисячі гривень. Сльозився, що на лікування шлунка. Обіцяв віддати за кілька тижнів. Вона, добра душа, не відмовила. Хоча і знає, що сусід любить випити, – говорить Сергій. – Мені на днях тільки зізналася. Каже: "Ходила до Міші кілька разів, а він дверей не відкриває. Як на вулиці гукаю – робить вигляд, що не чує". Я гепав у двері, чергував біля ліфта. Без толку. А сьогодні вийшов у магазин – і таке чудо. Почекаю. Упевнений, тепер віддасть. Мене побоюється. Знає, що за таке морду можу набити.

  Кабінет міністрів посилив карантинні обмеження – запровадили масковий режим у громадських місцях, заборонили відвідувати парки, збиратися на вулицях групами понад дві особи. Підлітки не повинні залишати дім без одного з батьків. Старші за 60 років мають право ходити лише в магазини не далі як за два кілометри від дому. Вигулювати собак може одна людина. ”Прийшов час учити псів винюхувати місця, де немає коронавірусу”, – говорить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ
Кабінет міністрів посилив карантинні обмеження – запровадили масковий режим у громадських місцях, заборонили відвідувати парки, збиратися на вулицях групами понад дві особи. Підлітки не повинні залишати дім без одного з батьків. Старші за 60 років мають право ходити лише в магазини не далі як за два кілометри від дому. Вигулювати собак може одна людина. ”Прийшов час учити псів винюхувати місця, де немає коронавірусу”, – говорить художник Володимир КАЗАНЕВСЬКИЙ

Трудові мігранти взяли перепочинок

За пандемією коронавірусу прийде рецесія світової економіки. У розвинутих країнах будуть скорочення. Багато українців втратять роботу в Європі. Але без значних проблем знайдуть нову. Ті приблизно три мільйони наших громадян, які постійно працюють за кордоном, користуються попитом у Польщі, Чехії, Словаччині, країнах Балтії.

Скорочення робочих місць не стане на заваді для українських трудових мігрантів, адже в умовах демографічної кризи, нестачі місцевих робітників і старіння націй у Європі вони мають виграшніші позиції, ніж заробітчани з Азії та Африки. А для представників з інших країн ЄС цікавіше працювати в Німеччині чи Нідерландах, ніж у Польщі.

Українські заробітчани сприймають зараз необхідність перебування вдома як тимчасовий перепочинок перед новою поїздкою за кордон. Тим паче що в самій Україні економічне становище буде набагато гірше.

Василь ВОСКОБОЙНИК, експерт із працевлаштування

Вірус повернув до реальності розбещене людство

"Футурологи" кепкували над "консерваторами" і стверджували, що ті безнадійно зависли в минулому. Погляньте довкола, казали вони. Забудьте про Росію, мову, національну пам'ять і дивіться на майбутнє прагматично. Ми, мовляв, давно живемо в новому світі без кордонів, у якому важать тільки прибуток, споживацтво й насолода.

Життя показує зовсім інше. Вірус демонструє, що світ швидко стає консервативним. "Відкритий" світ рівних можливостей моментально може стати закритим. Ера сучасного споживацтва наплодила коштовних товарів і послуг, без яких можна обійтися. Це ж стосується казково багатих фріків із шоу-бізнесу, Instagram-блогерів, коучів, тусовщиків, світських левів і левиць. Загальне виборче право в суспільстві зажертих споживачів, які деградують у міру розвитку технологій, призвело до безвідповідального голосування на виборах. Бо консьюмерист із правом голосу повірив у кінець історії, лінійний позитивний прогрес і вічне щастя.

Covid-19 повернув розбещене людство до реальності та вказав на абсолютні цінності.

Михайло БАСАРАБ, політолог

"Уряд погано уявляє, чим закінчиться рік. У новому прогнозі вважають, що доходи українців упадуть на 0,3 відсотка, а економіка – на 4,9. Та, якщо карантин буде до початку травня, я бачу інші цифри: без роботи лишиться третина людей, а доходи знизяться на чверть. Економіка падатиме до вересня", –

Олександр САВЧЕНКО, ректор Міжнародного інституту бізнесу

Міністерство енергетики та захисту довкілля затвердило програму "Теплі кредити" на 2020 рік. Гроші даватимуть банки, з якими відомство укладе договори. Держава повертатиме 20% вартості твердопаливних котлів. 35% відшкодовуватимуть субсидіантам, 40–70% – об'єднанням співвласників багатоквартирних будинків. У 2014–2019 роках програмою скористалися 750 тис. сімей.

В Україні запустили гарячу лінію психологічної підтримки "Стоп, паніка". За номером 0 800 50 18 92 фахівці консультуватимуть людей, які переживають через хворобу, втрату роботи, бізнесу. Даватимуть поради, як налагодити спілкування з сім'єю.

У Шепетівці на Хмельниччині музей радянського письменника Миколи Островського перейменували на Музей пропаганди. Автор книжок "Як гартувалася сталь" і "Народжені бурею" негативно описував борців за незалежність України.

Із 10 квітня на сайті Міністерства цифрової трансформації запустять відеоуроки "Освітній курс із пошуку роботи" та "Сучасне резюме онлайн".

547 мобільних бригад швидкої допомоги їздять по країні до пацієнтів, аби на місці зробити тести на коронавірус. Виїжджають за рішенням сімейних лікарів або фахівців екстреної медичної допомоги

5861 лікар готовий надати допомогу хворим на коронавірус українцям у 240 підготовлених лікарнях на 67 тис. ліжкомісць. 3,7 тис. – інфекціоністів, 2161 – анестезіолог. Решта – терапевти й педіатри. Є понад 60 готелів і санаторіїв для обсервації

На початку травня планували весілля. Заплатили ресторану, замовили торт, купили сукню. Через епідемію довелося все скасувати. Гроші ніде не повернули. На пізнішу дату не переноситиму. Бо скоро народжуватиму.

Олександра Столипіна

Свекруха передала з села березового соку. Кілька літрів завезла подрузі. У неї стався анафілактичний шок. Лікарі ледь відкачали. Ви­явилося, має алергію. Раніше цього не знала, бо ніколи соку не куштувала.

Олена Гунько

Працювала у продуктовому магазині. Як почався карантин, власниця вимагала, аби з напарницею продовжували робити. Однак масками забезпечити відмовилася. Ми не вийшли. Інших охочих працювати не знайшлося. Магазин закрили.

Любов Мішутіна

 

Товариш має дві хати за 50 кілометрів від міста. Одна залишилися від діда по материній лінії, а друга – від баби по батьковій. Як подовжили карантин, обидва будинки здав в оренду до кінця квітня. Заробив 14 тисяч гривень.

Ігор, 34 роки, Київ

Із братом пів року не спілкуюся. Зламав мені ніс у лазні, де відпочивали компанією. Сп'яну подумав, що залицяюся до його дружини. А я просто зробив їй комплімент, що має сексуальне тіло.

Віталій, 28 років, місто Кременчук, Полтавська область

Подруга випросила ключі від моєї старої квартири. Поселила туди свого хлопця. Він приїхав із Польщі та не мав, де ізолюватися на два тижні. Додому в село їхати побоявся.

Олена Самойленко, 27 років, Рівне

Перед подовженням карантину донька сміялася, що закуповую багато продуктів. Казала, братиме їжу щонайбільше на кілька днів. Днями подзвонила й попросила гречки. Та дуже подорожчала.

Мирослава, 50 років, Львів

На карантині дізнався, що 9-річна донька розмовляє англійською та грає на скрипці, а 7-річний син виступає в танцювальному ансамблі. Нічого не помічав, бо останні чотири роки працював цілодобово і без вихідних. Сім'я трималася на дружині. Зібрав родину в одній кімнаті й вибачився.

Олександр, 38 років, Дніпро

Зараз ви читаєте новину «Запустять відеоуроки "Освітній курс із пошуку роботи" та "Сучасне резюме онлайн"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі