четвер, 16 червня 2011 13:20

За три місяці повернувся виховувати сина

 

37-річний Юрій Концур із міста Яремче на Івано-Франківщині виїхав за Green Card у травні позаторік. В Україну повернувся за три місяці.

- Ми грали з дружиною в американську урядову лотерею через приватну фірму. Вона мала справу з імміграцією. Потім фірма сама використовувала наші дані. Якось дзвонять, кажуть, що дружина виграла Green Card на дівоче прізвище. Я не планував перебиратися до США. Зате теща дуже хотіла, аби донька виїхала. Сама нелегально працює в Нью-Йорку з 1990-х.

Ми розлучилися, зробили нові паспорти. У жінчин вписали дівоче прізвище. Одружилися вдруге.

За пакет документів фірма вимагала з нас 3500 доларів. Якщо готуватиме нас до співбесіди й допоможе оформити папери - треба платити 9 тисяч. Ми сторгувалися на 7.

У ту фірму ходили два місяці, як на роботу. Готували до співбесіди в консульстві, давали домашні завдання. Мало не щодня повторювали історію: де були, що робили, як відпочивали. Звикали, що ніби одружені недавно. 7-річного сина Вадима довелося "викреслити" з нашої історії, бо його не було в заявці. У фірмі обіцяли, що ми легко заберемо його в Штати.

Консул показував фото нашого папуги Арчі й питав, як його звуть. Хто робив це фото?

Залишили сина моїй мамі в Яремчому. Співбесіду проходили в консульстві США в Польщі. Нас розділили, задавали однакові запитання. Мене консул мучив годину. Звернув увагу, що ми отримали паспорти й одружилися в один день - 10 вересня. Казав, наш шлюб фіктивний. Вимагав зізнатися, яка фірма нас готувала. Докопувався до дрібниць. Показував фото нашого папуги Арчі й питав, як його звуть. Хто робив це фото? У якому місті ми відпочивали? Cкільки цигарок я викурюю щодня? А дружина? Я не все міг пригадати. Десь 70 відсотків наших із дружиною відповідей зійшлися. Наступного ранку сказали: "Можете їхати".

У США виявилося, що Вадима забрати не можемо. Якщо випливе, що ми обманули державу, то нас депортують і назавжди закриють в'їзд у Штати. Єдиний спосіб привезти дитину - отримати громадянство. На нього ми матимемо право за 5 років. Я злякався, що в кращому випадку будемо разом із сином, коли йому виповниться 12 років. Навіщо йому такі батьки?

Сказав дружині, що їду виховувати малого. Вона відповіла: "А я рішила покорити Америку". Між нами почалися сварки. Я взяв квиток і повернувся.

Українці в США мають кілька робіт. Жінки доглядають старих американців, чоловіки працюють на будівництві або водіями на вантажівках. "Піднімаються" одиниці, всі решта - чорнороби. Знаю одного начальника ДАІ, який приїхав у США за зеленою картою. І носить там мішки із цементом на 20-й поверх - за 10 доларів на годину.

Для того, щоб нормально жити в Америці, треба заробляти не менш як 6 тисяч. А чорнороб має максимум 2 тисячі доларів. У великому місті за квартиру платиш тисячу. Ще 150 доларів щомісяця - за газ, за електрику - 150, проїзний - 100. Залишається 300-400 доларів. Ці гроші можна заробити й удома.

Не шкодую, що повернувся. Тут я - біла людина. Приватний підприємець, працюю на себе.

Зараз ви читаєте новину «За три місяці повернувся виховувати сина». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі