вівторок, 05 червня 2018 10:50

За платню водія автобуса можна купити півпачки кави або вісім сосисок

Автор: REUTERS
  Кармен Пеналоза розглядає свій холодильник у місті Сан-Крістобаль у Венесуелі
Кармен Пеналоза розглядає свій холодильник у місті Сан-Крістобаль у Венесуелі

У Венесуелі переобрали президента

– Кілька разів на тиждень отримуємо гуманітарні вантажі зі США й Канади, – розповідає терапевт 42-річний Ієн МАУРІЦКІ з Оттави. – Релігійні та благодійні організації збирають їжу й предмети гігієни. Благодійники вимагали, щоб розподіляли американці й канадці. У Венесуелі погодилися на канадців.

Від третини до половини отриманого в нас конфісковують. Кажуть, забирають для лікарень чи притулків. Насправді ж бачимо потім ці товари в інтернеті. Відслідковуємо всі сайти, де торгують продуктами. У квітні отримали чотири контейнери консервованих супів і овочів. Централізовано закупили після благодійного ярмарку в американському містечку. Їх забрали. Влада сказала: має сумніви щодо умов зберігання і термінів придатності. Потім їх разом із зубними пастами й щітками роздавали тим, хто фотографував бюлетень із хрестиком навпроти прізвища Мадуро.

Чиновників примушували голосувати за нинішнього президента. Погрожували звільненням. Їхня зарплатня становить менше 50 доларів. Але ніхто не хоче втрачати і цього. До того ж мають право отримувати більше талонів на їжу і поза чергою купувати продукти в магазинах із контрольованими цінами. Там продають борошно, олію, цукор, мило й туалетний папір.
У Венесуелі дві фабрики переробляли макулатуру на папір. Обидві понад рік не працюють. В усіх установах перебої з папером. Підприємства не фінансують, а купувати його за кордоном надто дорого. У наступних вантажах просимо передати зошити – для школярів.

Нам допомагають місцеві жителі. За це збираємо їм пакет продуктів. В однієї жінки чоловік працював на видобутку нафти. Мають хороший будинок і два автомобілі. Три роки тому роботу втратив. Зараз він – водій автобуса. Вже рік не отримують зарплат, не фінансують ремонт автопарку. За його зарплатню можуть купити півпачки кави або вісім сосисок. Голосували обоє за Мадуро. Мають надію – той знає, як повернути хороші часи. Впевнені, що американці спеціально влаштували цю кризу.

Ми відвідували пацієнтів лікарень, коли їм принесли бюлетені для голосування. Дали й нам. Я відповів, що не є громадянином Венесуели. Але чиновник переконував, що за Мадуро можу проголосувати. Довелося заповнити бюлетень, аби не мати проблем. Від продуктового набору відмовився.

Міжнародна спільнота не визнала результатів виборів. Але Мадуро достатньо підтримки Росії й Китаю. Він оголосив, що проводитиме курс лібералізації. Відпустять до півсотні політв'язнів. Більшість арештували за організацію протестів чотири роки тому. Багатьох тримали в підвалах. Не давали спати, катували. За умовами звільнення, їм заборонено говорити з журналістами й заводити сторінки в соціальних мережах. Нам їх відвідувати можна буде лише за присутності поліцейських або чиновників. За порушення можуть повторно арештувати. Зараз є майже 350 таких ув'язнених.

Дві індійські будівельні компанії заявили, що йдуть із Венесуели. Китайська медична клініка – також. Їм винні за півроку роботи. Замість розрахуватися уряд пообіцяв безкоштовний бензин. Попросили почекати до кінця наступного року.

Канадців запрошували модернізувати ­нафтопереробні заводи. Венесуела має великі запаси нафти. Але робити з неї якісний бензин – дорого. Минулого тижня Оттава запровадила санкції щодо Венесуели.

Переглянули норми харчування в школах і лікарнях. Мають висновок, що дітям їсти м'ясо – шкідливо. Не чіпали тільки армійські порції. Солдатів відправляють на придушення протестів.
Із минулого року багато венесуельців почали заробляти на криптовалютах. Тоді навіть трохи впав курс долара. Уряд платить за електроенергію більшості населення. Обладнання для такого бізнесу дуже енергоємне. Деякі будинки почали споживати удвадцятеро більше електрики. Влада проводила обшуки й конфісковувала такі комп'ютери. Зараз їх заборонено імпортувати. Всі наші вантажі перевіряють. Шість ноутбуків для лікарні забрали на експертизу. Повернули три.

За викладання англійської в школі мені заплатили боліварами. В магазинах одягу не зміг розрахуватися ними. Віддав гроші нашій прибиральниці.

Зараз ви читаєте новину «За платню водія автобуса можна купити півпачки кави або вісім сосисок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі