четвер, 04 серпня 2022 09:34

Вистава присвячується всім, хто мріє побачити смерть Путіна на власні очі

Найцікавіші події серпня

2–6 серпня

– Це вистава-крик. Історія пригод і пошуків свого нового місця через втрату попереднього життя. Це все заміксоване з експериментальною музикою, сновидіннями та фантазіями про смерть російського диктатора. Має бути круто. Присвячується всім, хто мріє побачити смерть Путіна на власні очі. День 24 лютого почався в мене вдома в Харкові, на П'ятихатках. Це дуже близько до Росії. Ми прокинулися о п'ятій, я підійшов до вікна й побачив яскраве сяйво, вибухи, ракети. Усе тремтить, гримить. Я за 10 хвилин зібрав усе, що встиг, у рюкзак – і ми виїхали. По суті, більше я вдома не був: ми взяли з собою кішку, перекрили газ і воду, замкнули двері, – розповідає режисер, 34-річний Артем Вусик. Переміг в оупен-колі Театру ім. Лесі Українки для внутрішньо переміщених постановників, які тимчасово перебувають у Львові. Ідея вистави-концерту "Як я познайомився з війною і майже вбив путіна" виникла в нього під час евакуації з Харкова.

Прем'єра вистави-концерту у співпраці з театром Varta

"Як я познайомився з війною і майже вбив путіна"

17:00, Львів, Театр імені Лесі Українки, вул. Городоцька, 36

Автор: cinema.in.ua
  Павло Алдошин і Марина Кошкіна у фільмі ”Снайпер. Білий ворон” грають екопоселенців. До 2014-го жили в землянці біля Горлівки на Донеччині. Із приходом російської армії на Донбас чоловік іде добровольцем воювати. Хоче помститися за смерть друга
Павло Алдошин і Марина Кошкіна у фільмі ”Снайпер. Білий ворон” грають екопоселенців. До 2014-го жили в землянці біля Горлівки на Донеччині. Із приходом російської армії на Донбас чоловік іде добровольцем воювати. Хоче помститися за смерть друга

6–8 серпня

Українська драма "Як там Катя?" стала однією з 15 стрічок "Конкурсу кінематографістів сьогодення" 75-го Міжнародного кінофестивалю в Локарно.

Лікарка швидкої допомоги Анна намагається покарати винних в автомобільній аварії, жертвою якої стала її 12-річна донька.

– Колись я дізналась історію про те, як жінка-парамедик приїхала на виклик до чоловіка, а він її зґвалтував. І вона повинна була, по суті, рятувати свого ґвалтівника. Це дуже складна дилема. Я завжди цікавлюся такими важкими моральними питаннями, на які немає відповіді. Почала запитувати себе: що я робила б на місці цієї жінки? Намагалася вибудувати цілу історію. Із цього й народилося кіно, – каже режисерка Крістіна Тинькевич, 30 років.

Головну роль у фільмі виконала Анастасія Карпенко.

75-й Міжнародний кінофестиваль у Локарно

Світова прем'єра українського фільму "Як там Катя?", реж. Крістіна Тинькевич

18:00 (за місцевим часом), Локарно, Швейцарія, кінотеатр PalaCinema,

Piazza Remo Rossi, 1

До 11 серпня

"День DakhaBrakha" започаткували у США. Свято на честь українського етнохаос-гурту відзначили 19 липня в Медісоні, штат Вісконсин. У цьому місті колектив зіграв свій перший американський концерт.

– Їх називають послами вільної України, – каже мер Медісона Сатья Родс-Конвей, 51 рік. – Гурт зберігає, трансформує та презентує українську музику всьому світу. По-сучасному виконують пісні з багатьох регіонів, щоб продемонструвати культурне розмаїття України. Кожен свій виступ давно супроводжують закликами "Зупиніть Путіна, зупиніть війну!" Нарешті їхні вимоги почуті й посилені в усьому світі.

Має бути круто

Учасники гурту зазначили, що святкувати їхній день можна буде незалежно від місця перебування. 12 липня "ДахаБраха" вирушив у ювілейний тур Сполученими Штатами. Попередній провів навесні й зібрав близько $100 тис. на допомогу Україні.

20-й американський тур українського гурту "ДахаБраха"

Нью-Йорк, Гайрем, Труро, Скенектаді, Норт-Бетесда, Провіденс, Чатгем

18–19 серпня

– Мені була потрібна гітара у Львові. Я написав в інстаграмі, контрабасист Сергій Федорчук відповів: "Є. Приїжджай – забирай", – розповідає музикант Олександр Чемеров, 40 років.

– Ми не були знайомі. Сергій розповів, що вони роблять доброчинні концерти. Запропонував узяти участь. Я погодився на джазову програму зі своїх пісень, бо були класні музиканти з усієї України. Я джазовий вокаліст і викладач за освітою.

Учасниками проєкту Sasha Chemerov Jazz Quintet стали також контрабасист Сергій Федорчук, гітарист Тарас Кушнірук зі Львова, двоє музикантів із Дніпра – трубач Яків Цвєтінський і Влад Грудніцький, який грає на фортепіано. Барабанщик Вадим Самосюк із Маріуполя.

Чемеров у рідному Чернігові був засновником рок-гурту "Димна суміш", переїхавши до США створив групу The Gitas. Розпочав сольну кар'єру навесні 2021 року. За цей час устиг випустити чотири сингли, спільні пісні з гуртом "Бумбокс", Женею Галичем та Христиною Соловій.

– Sasha Chemerov Jazz Quintet цікавий тим, що музика лікує душу. І це перше, що хотілося зробити. Друге – це допомога ЗСУ. Проєкт ініціювали та реалізували задля збору коштів на потреби полку "Азов", – додає Чемеров.

Концерт Олександра Чемерова та Jazz Quintet

18 серпня, 18:30, Львів, ! FESTrepublic, вул. Старознесенська, 24–26

19 серпня, 18:00, Луцьк, РЦ "Промінь", просп. Президента Грушевського, 2

24 серпня

Кіборг Микола Воронін став прототипом головного героя воєнної драми "Снайпер: Білий ворон". 2004-го отримав диплом еколога в Києво-Могилянській академії. У нього виявили рак нирки з метастазами в печінку. Пережив три операції. Вилікувавшись поставив собі мету – врятувати Землю від екологічної кризи. Мріяв про свій "райський сад". Для цього, на його думку, треба прибрати пустир, засадити його деревами й рослинами з Червоної книги, викопати озерце, запустити туди птахів і облаштувати на цій землі своє "родове помістя". За 13 км від Горлівки на Донеччині поселився в наметі. У місто їздив велосипедом. Працював там учителем математики. Із дружиною і тваринами зимував у землянці.

У фіналі – перемога

2014-го сепаратисти захопили в полон його 17-річного друга, знущалися. Воронін, який іще рік тому вважав себе пацифістом, записався добровольцем у батальйон "Донбас".

– Поки ми знімали кіно, Микола воював. Нині історія про "Білого ворона" цілком може мати продовження. 2019-го ще не виходило зняти фільм із такими поворотами сюжету. А тут, дай Боже, можна буде створити другу частину. У фіналі – перемога, – каже актор Олег Шульга, 43 роки. Він, виконавець головної ролі Павло Алдошин та Роман Семисал, який зіграв комбрига, тепер також захищають Україну на передовій.

Вихід у прокат воєнної драми "Снайпер. Білий ворон", реж. Мар'ян Бушан

26 серпня

– Ларс Нурен – класик, керував національним театром у Ґетеборзі, помер торік від коронавірусу, – каже режисер, 34-річний Дмитро Захоженко. – Його п'єса "Війна" написана 2004-го та присвячена військовому конфлікту в Косово на Балканах. Головний герой повертається додому після кількох років відсутності. Він – албанець, втратив зір після катувань у сербському полоні. Свого рідного брата вважає загиблим, хоча сидить із ним за одним столом. Йому не кажуть, що той живий, бо його дружина живе з ним, кохає і мріє втекти. Старша донька, щоби прогодуватися, стала повією. Молодшу зґвалтували в 11 років. Фінал драми відкритий: незрячого лишають на самоті, старша донька, дружина та брат їдуть за кордон. Чи повернуться за ще однією дитиною – має вирішити глядач.

– Є драматурги, які пишуть важко, – продовжує Дмитро Захоженко. – Тексти Нурена іноді неприємні й дискомфортні. Він наче препарує своїх героїв, аби ми відчули всю їхню психологію. Війна в п'єсі наче абстрактна. Реальні – трагедії й побутові ситуації, в яких опиняються герої після цього апокаліпсису.

Вистава "Війна"

17:00, Київ, Театр ім. Івана Франка, пл. Івана Франка, З

Щоб регулярно читати всі матеріали журналу "Країна", оформіть передплату ОНЛАЙН. Також можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Вистава присвячується всім, хто мріє побачити смерть Путіна на власні очі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі